ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2016 12:40 EET | Updated 03/02/2016 12:41 EET

Η Ιαπωνία προειδοποιεί την Β. Κορέα ότι θα καταρρίψει τον «δορυφόρο» της

lasta29/Flickr
地対空誘導弾ペトリオット PAC-3OSAKA防衛防災フェスãƒã‚£ãƒãƒ«2015

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε πύραυλο της Βόρειας Κορέας παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, ενώ έχει ήδη παρατάξει βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα και τη στεριά, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Βορείου Κορέας ότι θα εκτοξεύσει δορυφόρο στο διάστημα μεταξύ 8 και 27 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι το διαστημικό της πρόγραμμα έχει καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα, όμως η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι μια τέτοιου είδους εκτόξευση θα είναι στην πραγματικότητα συγκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος την Τρίτη την χαρακτήρισε «προκλητική». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο υπουργός Αμύνης της Ιαπωνίας, Gen Nakatani, διέταξε την Τετάρτη την παράταξη των μηχανών Aegis στην θάλασσα της Ιαπωνίας, καθώς και των MIM-104 Patriot στη στεριά.

«Θέλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο Nakatani, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο «δορυφόρος» του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι στην πραγματικότητα βαλλιστικός πύραυλος.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες κυβερνήσεις εξέφρασαν αμφιβολίες για την τεχνική ικανότητα της χώρας να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο. Μάλιστα, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα είναι σε θέση να δημιουργήσει βόμβα υδρογόνου σε μέγεθος που να μπορεί να ενσωματωθεί σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας.