ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2016 09:24 EET | Updated 03/02/2016 09:24 EET

Συνολικά 1940 οι επιχειρήσεις που υπάχθηκαν στο άρθρο 99 από το 2012

Bloomberg via Getty Images
A pedestrian passes a graffiti damaged sign at the entrance to a main branch of the National Bank of Greece SA in Thessaloniki, Greece, on Wednesday, July 1, 2015. Even those payments risked putting more pressure on banks than they could bear, underscoring the desperate choices facing the six-month-old left-wing government and voters in the referendum. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg via Getty Images

Από το 2012 έως το 2015, το σύνολο των εταιρειών που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 είναι 1.940 σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από 63 πρωτοδικεία της χώρας και από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Από τις εταιρείες αυτές οι 783 γύρισαν σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 εταιρείες καταχωρίζονται σε κατάσταση «άλλο». Τα στοιχεία για τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (σ.σ. προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης).

Προκειμένου να καταστεί σαφής ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων αυτών από το σύνολο των πρωτοδικείων της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή ομοιόμορφης καταγραφής τους και στη συνέχεια θα αποστείλει στη Βουλή, με νεότερο έγγραφό του, στατιστικά στοιχεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τα μεγάλα πρωτοδικεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ενημέρωσαν ότι η πλήρης συγκέντρωση στοιχείων απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ζητούμενων πληροφοριών, εξαιτίας της ελλείψεως προσωπικού και της μη ηλεκτρονικής τήρησης μέρους των αιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο τρόπος καταγραφής των αιτούμενων στοιχείων στα υπόλοιπα πρωτοδικεία διαφέρει ανά πρωτοδικείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί συνολικά ασφαλές συμπέρασμα.

Έτσι, επειδή από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τα 63 πρωτοδικεία της χώρας δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων που κατατέθηκαν από εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για εξυγίανση και υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής, στη Βουλή διαβιβάζεται -ανά πρωτοδικείο- μόνο το αριθμητικό σύνολο των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση από την έναρξη ισχύος του ν. 3588/2007:

Πρωτοδικείο Αγρινίου: 22

Πρωτοδικείο Αθηνών: 1024

Πρωτοδικείο Αιγίου: 8

Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης: 6

Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: 3

Πρωτοδικείο Άμφισσας: 1

Πρωτοδικείο Άρτας: 19

Πρωτοδικείο Βέροιας: 16

Πρωτοδικείο Βόλου: 3

Πρωτοδικείο Γιαννιτσών: 5

Πρωτοδικείο Γρεβενών: 3

Πρωτοδικείο Γυθείου: 0

Πρωτοδικείο Δράμας: 10

Πρωτοδικείο Έδεσσας: 4

Πρωτοδικείο Ευρυτανίας: 0

Πρωτοδικείο Ζακύνθου: 5

Πρωτοδικείο Ηλείας: 4

Πρωτοδικείο Ηρακλείου: 54

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: 224

Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας: 0

Πρωτοδικείο Θήβας: 15

Πρωτοδικείο Ιωαννίνων: 8

Πρωτοδικείο Καβάλας: 17

Πρωτοδικείο Καλαβρύτων: 0

Πρωτοδικείο Καλαμάτας: 2

Πρωτοδικείο Καρδίτσας: 7

Πρωτοδικείο Καστοριάς: 2

Πρωτοδικείο Κατερίνης: 9

Πρωτοδικείο Κέρκυρας: 9

Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας: 6

Πρωτοδικείο Κιλκίς: 14

Πρωτοδικείο Κοζάνης: 8

Πρωτοδικείο Κορίνθου: 6

Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: 12

Πρωτοδικείο Κω: 1

Πρωτοδικείο Λαμίας: 8

Πρωτοδικείο Λάρισας: 15

Πρωτοδικείο Λασιθίου: 11

Πρωτοδικείο Λευκάδας: 0

Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 3

Πρωτοδικείο Μεσολογγίου: 6

Πρωτοδικείο Μυτιλήνης: 5

Πρωτοδικείο Νάξου: 0

Πρωτοδικείο Ναυπλίου: 7

Πρωτοδικείο Ξάνθης: 5

Πρωτοδικείο Ορεστιάδας: 0

Πρωτοδικείο Πειραιά: 48

Πρωτοδικείο Πατρών: 59

Πρωτοδικείο Πρέβεζας: 3

Πρωτοδικείο Ρεθύμνης: 3

Πρωτοδικείο Ροδόπης: 2

Πρωτοδικείο Ρόδου: 51

Πρωτοδικείο Σάμου: 0

Πρωτοδικείο Σερρών: 2

Πρωτοδικείο Σπάρτης: 0

Πρωτοδικείο Σύρου: 3

Πρωτοδικείο Τρικάλων: 13

Πρωτοδικείο Τριπόλεως: 1

Πρωτοδικείο Φλώρινας: 2

Πρωτοδικείο Χαλκίδας: 11

Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: 6

Πρωτοδικείο Χανίων: 10

Πρωτοδικείο Χίου: 2

Το υπουργείο Οικονομίας, από τη δική του πλευρά, διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στο οποίο επισημαίνεται πως για όσα στοιχεία αφορούν στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα και υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης αυτών στο ΓΕΜΗ, αποτελούν δευτερογενή πληροφόρηση, καθώς προέρχονται από τα Μητρώα Πτωχεύσεων που τηρούνται στις κατά τόπους γραμματείες των Πρωτοδικείων.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)