ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2016 08:45 EET | Updated 03/02/2016 08:58 EET

RE/MAX: Έτσι φαντάζεται το ιδανικό σπίτι ο Έλληνας

Eurokinissi

Σε ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων, με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θα ήθελε να διαμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της RE/ΜAX.

Και όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων ζει σε ιδιόκτητες μονοκατοικίες – μεζονέτες

Το πρώτο αξιομνημόνευτο συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής: ότι 41,8% των Ελλήνων κατοικεί σε ιδιόκτητη μονοκατοικία ή μεζονέτα και μόνο το 28,2% σε δικό του διαμέρισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη- όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεντρώνουν επίσης το αξιοσημείωτο ποσοστό ιδιοκατοίκησης του 61%- είναι χαρακτηριστικό πώς οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών κρατούν τα σκήπτρα σε ιδιοκτησίες μονοκατοικιών και μεζονετών, ενώ από την άλλη πλευρά Ισπανοί και Τούρκοι είναι πρωταθλητές όσον αφορά το ποσοστό ιδιόκτητων διαμερισμάτων.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι το αν κάποιος ζει σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα έχει να κάνει και με τον τόπο διαμονής. Το 70% αυτών που τώρα ζουν σε μονοκατοικία ή μεζονέτα εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενοικιαστές ακινήτων είναι μόλις 15%.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο που δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του ιδιόκτητο ακίνητο, είναι ηλικίας από 50 έως 59 ετών. Άτομα της ίδιας ηλικίας που δήλωσαν ότι νοικιάζουν δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό το 7,2%.

Η επιλογή της ενοικίασης, επομένως, συνιστά χαρακτηριστικό των νεότερων ηλικιών καθώς ενδεικτικά, οι ενοικιαστές διαμερισμάτων είναι κατά 22,4% ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Οι Έλληνες έχουν δεύτερο σπίτι ή εξοχικό; Μύθος!

Από τους ερωτηθέντες, μόλις το 32,8% δήλωσε ότι διαθέτει δεύτερο σπίτι η κατοικία, ένα συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με τα αντίθεση με τα όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πώς η πλειοψηφία αυτών που δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία, δεν διαθέτουν ούτε κύρια. Συγκριτικά ,οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας είναι ήδη ιδιοκτήτες και κύριας κατοικίας , κατά ποσοστό σχεδόν 40%.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα.

Η ηλικία καθορίζει την απόφαση ενοικίασης ή αγοράς β΄ κατοικίας

Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, οι Έλληνες ηλικίας από 30 έως 39 ετών δεν διαθέτουν δεύτερο ακίνητο σε ποσοστό 72,8%. Αντίθετα, σχεδόν ένας στους δύο από εκείνους που απάντησαν ότι έχουν στην κατοχή τους και δεύτερη κατοικία, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών.

Επίσης, το 83,3% αυτών που δήλωσαν πώς δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.

Τέλος, όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και τη σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 3.000 – 4.000 ευρώ κατά 58,8% και πάνω από 4.000 ευρώ κατά 44,4%. Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 2000 ευρώ.

Η απόκτηση ενός ακινήτου είναι στο DNA του Έλληνα

Όπως δείχνει και η έρευνα, για τον Έλληνα ιδανικό σπίτι σημαίνει ιδιόκτητο ακίνητο και όχι μισθωμένη κατοικία.

Όσο για το πώς το φαντάζεται, θα ήθελε να είναι ευρύχωρο και άνετο. Περισσότερο, συγκεκριμένα το 70% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε η οικία του να είναι από 91 έως 150 τετραγωνικά μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν κατοικία άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων ζει μόνιμα σε αστικά κέντρα. Το εισόδημα δεν επηρεάζει την επιλογή μίας μεγαλύτερης κατοικίας καθώς ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων θα ήθελαν να διαθέτουν άτομα με χαμηλά ή μέτρια μηνιαία εισοδήματα (έως 2.000 ευρώ) αλλά και εκείνοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 4.000 ευρώ.

Η ευρυχωρία δεν είναι ωστόσο η μοναδική παράμετρος για το ιδανικό σπίτι. Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα ότι είναι σημαντικό να έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο, ώστε να μπορεί να καταφεύγει εκεί όποτε το χρειάζεται. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε η ύπαρξη μπαλκονιού με 69,2%, ενώ στην τρίτη θέση με 64% βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης, κάτι που εκφράζει την επιθυμία των ερωτηθέντων να βρεθεί λύση στο έντονο πρόβλημα στάθμευσης στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Τέλος, το 34,6% υποστηρίζει απόλυτα πώς είναι αναγκαίο η εργασία του να βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής του και το 36,2% να έχει το ακίνητό του δικό του κήπο. Μάλιστα, 52,9% αυτών που θέλουν δικό τους κήπο έχουν μηνιαίο καθαρό εισόδημα 3.000-4.000 ευρώ.