ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2016 06:59 EET | Updated 05/02/2016 06:59 EET

ΔΝΤ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για νέες κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference at the IMF in Washington, Monday, Nov. 30, 2015, to announce the Chinese yuan will join a basket of the world's leading currencies. (AP Photo/Susan Walsh)

Η παγκόσμια οικονομία πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί σε έναν νέο γύρο πιθανών κρίσεων στις αναδυόμενες οικονομίες από την κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Αν και το δίχτυ ασφαλείας (της παγκόσμιας οικονομίας) έχει αυξηθεί όσον αφορά την έκταση και την κάλυψή του, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει γίνει επίσης πιο κατακερματισμένο και ασύμμετρο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους πολιτικούς να στηρίξουν το δίχτυ ασφαλείας - που περιλαμβάνει από διμερείς πιστωτικές γραμμές μεταξύ κεντρικών τραπεζών έως την πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές πολυεθνικών τραπεζών - για να προετοιμασθούν για τις κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών και τώρα βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση. «Θα μπορούσε να επεκταθεί και το δίχτυ ασφαλείας», πρόσθεσε.

Χώρες που είναι εξαρτημένες από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν ένα ισχυρό μείγμα από αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, αυξημένες πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους και επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ πρέπει να αποδεχτούν ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα διατηρηθούν πιθανότατα χαμηλές για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι χώρες αυτές πρέπει να προχωρούν σε πιο αποδοτικές δαπάνες και να περιορίσουν «φαραωνικά» δημόσια προγράμματα, είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να επιτρέπουν μία μεγαλύτερη ελευθερία στη διαπραγμάτευση των νομισμάτων τους για να απορροφούν τα οικονομικά σοκ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους, ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια σε χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Νιγηρία, εάν ζητηθεί αυτή. Κάθε τέτοια βοήθεια, σημείωσε, δεν πρέπει να συνδεθεί με στιγματισμό των χωρών αυτών. «Είναι ξεκάθαρα θύματα εξωτερικών σοκ» λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

Το ΔΝΤ θα επεξεργασθεί τους επόμενους μήνες νέες προτάσεις για να βελτιωθεί και να επεκταθεί το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας, σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι και η Κίνα, που προεδρεύει φέτος στη G 20, έχει αυτό ως προτεραιότητα. Η έγκριση από τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ έχει δώσει στο Ταμείο περισσότερους πόρους για να ανταποκρίνεται σε έκτακτες οικονομικές καταστάσεις και έχει δώσει, επίσης, μεγαλύτερη φωνή σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα. Επίσης, το ΔΝΤ εξετάζει την «ενίσχυση και διεύρυνση» της διαθεσιμότητας των προληπτικών πιστωτικών γραμμών «που είναι αποτελεσματικές για όλους».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη τρύπες στο σύστημα που οδηγούν σε στρεβλώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Μία από αυτές, είπε, είναι ότι οι αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν την πρόσβαση που χρειάζονται σε ανταλλαγές νομισμάτων με μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή οι αναδυόμενες οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα νομίσματα των αναπτυγμένων χωρών στο εμπόριο και τη χρηματοδότησή τους. Δεν είναι, επομένως, περίεργο ότι πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν συγκροτήσει δικά τους μεγάλα δίχτυα συναλλαγματικών αποθεμάτων», τόνισε. Αυτό, συνέχισε, δημιουργεί άλλα προβλήματα, καθώς οδηγεί στη ροή κεφαλαίων «από τις φτωχότερες αναδυόμενες αγορές στις πλουσιότερες αναπτυγμένες οικονομίες». «Ένα ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας θα βοηθούσε να περιορισθεί η ανάγκη για αυτού του είδους την ‘αυτασφάλιση'. Θα απελευθέρωνε, επίσης, κεφάλαια για τις τόσο αναγκαίες επενδύσεις στον αναδυόμενο κόσμο - για υποδομές, την υγεία και την εκπαίδευση, για παράδειγμα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)