ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2016 14:07 EET | Updated 05/02/2016 14:07 EET

Μαζική έξοδος από το Χαλέπι μετά τις επιχειρήσεις Άσαντ. 70.000 προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 5: Syrians are seen at Es-Selam Border Gate on Turkey's border in Azez district of Aleppo as they flee to Turkey to escape heavy Syrian regime and Russian airstrikes, on February 5, 2016. (Photo by Mustafa Sultan/Anadolu Agency/Getty Images)

Ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ περικυκλώνουν το Χαλέπι, υπό την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, δεκάδες χιλιάδες Σύροι προσπαθούν να γλιτώσουν από τις πολεμικές επιχειρήσεις και κατευθύνονται προς τη μεθόριο με την Τουρκία. Περίπου 60.000 με 70.000 χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται στην ύπαιθρο βορείως του Χαλεπίου προς την Τουρκία, ενώ ήδη 15.000 βρίσκονται στα σύνορα, προσπαθώντας να περάσουν.

Τα σύνορα ωστόσο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας νοτίως της πόλης Κιλίς, στη νότια Τουρκία, είναι κλειστά ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την Άγκυρα, στη συριακή πλευρά των συνόρων για να διαφύγουν από την επιχείρηση που διεξάγουν οι κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από την πόλη του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η κατάσταση ήταν ήρεμη στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Οντζούπιναρ απέναντι από τη συριακή πόλη Μπαμπ αλ-Άσλαμ, όπου ουδεμία είσοδος ή έξοδος από το τουρκικό έδαφος επιτράπηκε σήμερα. Εισροή προσφύγων δεν φαινόταν από την Τουρκία. Μόνο ορισμένα οχήματα της τουρκικής αστυνομίας είχαν σταθμεύσει κατά μήκος του προστατευόμενου από τον τουρκικό στρατό διαδρόμου που χρησιμεύει ως ουδέτερο έδαφος μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν το Χαλέπι, όπου από τη Δευτέρα οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν μεγάλη επιχείρηση με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

«Υπάρχουν σήμερα 10.000 νέοι πρόσφυγες που περιμένουν στις πύλες του Κιλίς εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο Χαλέπι. Από 60.000 έως 70.000 άνθρωποι μετακινούνται στην ύπαιθρο βορείως του Χαλεπίου προς την Τουρκία», δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λονδίνο.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι σχεδόν 40.000 άμαχοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τη Δευτέρα και ότι χιλιάδες ανάμεσά τους ήταν στην ύπαιθρο, άστεγοι, κοντά στην Τουρκία.

Η Τουρκία, η οποία έχει δεχτεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Σύρους στο έδαφός της, προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση, καθώς και τους ρώσους «συνεργούς» της, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση. «Σχεδόν 10.000 άνθρωποι που έχουν φθάσει από το Χαλέπι περιμένουν σήμερα στα σύνορα για να εισέλθουν στην Τουρκία. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς. Αλλά ο κόσμος σιωπά», δήλωσε χθες βράδυ ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στον Ισημερινό.

Η πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας είναι από το 2012 οχυρό των ανταρτών που ελέγχουν την ανατολική πλευρά της, ενώ οι δυτικές συνοικίες της ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Photo gallery Χαλέπι See Gallery