ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/02/2016 07:34 EET | Updated 05/02/2016 07:34 EET

Κατρούγκαλος: «Εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντηλάκια μας δεν πληρώναμε αρκετά»

Sooc

ο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού υπερασπίστηκε ο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

«Εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντηλάκια μας δεν πληρώναμε αρκετά», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα σημαντικά ζητήματα.

«Οι μισθωτοί τραβάγαν το κάρο για εμάς. Ε εμείς, άνθρωποι σαν κι εμένα με τις 40.000, τις 50.000, τις 60.000 που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε. Αν δεν πληρώσουμε εμείς που έχουμε πιο πολλά, δεν μπορούμε να ελαφρύνουμε τη θέση αυτών που έχουν πιο λίγα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει λόγος για μειώσεις συντάξεων, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο στο μέλλον.

«Δεν ζήτησαν μείωση των κύριων συντάξεων. Δεν ζήτησαν μείωση καμιάς σύνταξης σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλες φάσεις της διαπραγμάτευσης», είπε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν ανοιχτά όλα τα θέματα τα οποία στο παρελθόν είχαν θέσει ως κρίσιμα, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια στις συντάξεις και το ύψος της εθνικής σύνταξης.

«Οι θεσμοί, χωρίς να επιμένουν και να λένε αυτά είναι κόκκινες γραμμές, μας λένε δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε γιατί το σύστημα το αναδιανεμητικό σας βοηθάει τους αδύναμους κι εμείς θέλουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι απόλυτα αναλογικό όπως είναι οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι στο βαθμό που εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις του μνημονίου και συγκρατούμε τη δαπάνη, το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι' αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε».

Όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι δανειστές δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε ότι «ακόμη κι αν επηρεάσει την αγορά εργασίας το αντίθετο σοκ στην ελληνική κοινωνία με τη μείωση των συντάξεων θα είναι τέτοιο που η κοινωνία δεν θα το άντεχε». Ο ίδιος τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και «ότι δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη».

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει το μήνυμα των πολιτών και να δει ποιοι επωφελούνται και ποιοι βλάπτονται περισσότερο.

«Να δούμε λοιπόν το μήνυμα. Να δούμε πρώτα πρώτα από το ασφαλιστικό ή το φορολογικό αν βλάπτονται οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι ωφελούνται, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό ωφελούνται» σημείωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε 5 χρόνια μαυρίλας και μιζέριας. Ο κόσμος περίμενε ότι θα βγει πιο γρήγορα από τη μιζέρια αυτή απ΄όσο μπορούμε να του παραδώσουμε και προφανώς εισπράττουμε εμείς αυτή τη στιγμή και για τα 5 χρόνια της μαυρίλας και της μιζέριας. Λογικό είναι».

Τέλος, αναφερόμενος στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τη 13η σύνταξη ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Δεν λέγαμε ψέματα τότε. Είχαμε στο μυαλό μας μια στρατηγική που μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα μας επέτρεπε να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Αυτή πράγματι η στρατηγική μας φάνηκε τον Ιούλιο ότι δεν πέτυχε και τον Ιούλιο αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό».