ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/02/2016 11:45 EET | Updated 05/02/2016 11:46 EET

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για το «παράλληλο πρόγραμμα» στην Υγεία

eurokinissi

Στην άμεση υλοποίηση του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία, και με την άδεια των Θεσμών, προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της HuffPost Greece, οι θεσμοί αποδέχθηκαν το σύνολο του «παράλληλου προγράμματος» που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Και από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε ήδη η εντολή της ταχύτατης εφαρμογής του.

Πρόκειται για 11 μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις που είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου τα τέλη του προηγούμενου έτους. Έτσι, μετά την συμφωνία με τους θεσμούς, προχωρούν κανονικά για νομοθέτηση όλες οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις του «παράλληλου προγράμματος» σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 και τις προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στο 2016.

Οι διατάξεις που θα σταλούν άμεσα στη Βουλή είναι:

1. Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες,  παιδιά,  χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα).

2. Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές.

3. Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας).

4. Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.

5. Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων- μεταθέσεων των γιατρών και του  προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

6. Ρυθμίσεις των εφημεριών των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού  με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων.

7. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των γιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση  των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.)

8. Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.

9. Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών.

10. Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

11. Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη διάταξη, έχει ήδη προωθηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η διάταξη αυτή αφορά ρυθμίσεις θεμάτων του ΕΟΠΥΥ, όπως η παράταση συμβάσεων παρόχων (γιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικών, οδοντοτεχνιτών κτλ).