ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2016 10:30 EET | Updated 05/02/2016 10:30 EET

Ιστορική συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου - Πατριάρχη Κυρίλλου στην Κούβα

Mikhail Japaridze via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA. JANUARY 18, 2016. Patriarch Kirill of Moscow conducts the service of the Great Blessing of Waters on the eve of Orthodox Epiphany at the Church of Transfiguration of Moscow's Cathedral of Christ the Savior. Mikhail Japaridze/TASS (Photo by Mikhail Japaridze\TASS via Getty Images)

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το κύριο θέμα που θα συζητήσουν ο πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος, θα είναι ο διωγμός των Χριστιανών.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση κορυφής μετά το Μεγάλο Σχίσμα κατά τον 11ο αιώνα.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στο Μεξικό στις 12 Φεβρουαρίου αλλά θα σταθμεύσει στην Κούβα και θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Κύριλλο στο αεροδρόμιο της Αβάνας όπου οι δυο ιεράρχες θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη ,αναφέρει το BBC. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα συνυπογράψουν διακήρυξη, όπως έγινε γνωστό.

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο εκκλησίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα «σηματοδοτήσει ένα κομβικό στάδιο στις μεταξύ [τους] σχέσεις» και προσκάλεσαν "άπαντες τους Χριστιανούς να προσευχηθούν ένθερμα για να ευλογήσει ο Θεός αυτή τη συνάντηση, που μπορεί να αποφέρει καρπούς".

Το Σχίσμα του 1054 ή Σχίσμα των δύο Εκκλησιών είναι η διαίρεση και διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας όταν επικεφαλής τους ήταν ο Πάπας Ρώμης Λέων Θ' και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος, ύστερα από τους αμοιβαίους αναθεματισμούς που εξαπολύθηκαν τον Ιούλιο του 1054.

Αν και μοιάζει να προέκυψε ξαφνικά, στην πραγματικότητα επισημοποίησε μια ήδη προϋπάρχουσα κατάσταση καθώς με το πέρασμα των χρόνων ο ανατολικός και ο δυτικός Χριστιανισμός διαμόρφωσαν διαφορετικές παραδόσεις, αν και εξελίχθηκαν παράλληλα, καθώς το χάσμα μεταξύ τους διευρυνόταν σε επίπεδο δογματικό, λειτουργικό και διοικητικό.