ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/02/2016 03:18 EET

Πέντε ανοικτά μέτωπα από τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών

sooc

Πέντε είναι τα ανοικτά μέτωπα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», όπως αποτιμήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγάλο αγκάθι είναι τα «κόκκινα» δάνεια όπου καταγράφεται το χάσμα. Το δεύτερο θέμα αφορά στα δημοσιονομικά με το «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» να μην πείθεται και να ζητεί πρόσθετα μέτρα, με Κομισιόν και ΕΚΤ, να είναι πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Τα υπόλοιπα τρία θέματα αφορούν στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού και είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, η εθνική σύνταξη και οι εργοδοτικές εισφορές.

Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα και σε περίπτωση που φανεί «λευκός καπνός», το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα περίπου στις 15 Φεβρουαρίου για τον δεύτερο γύρο. Η ελληνική πλευρά θέλει να βάλει τέλος στις εκκρεμότητες και να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τις 7 ή το αργότερο στις 15 Μαρτίου. Απλό τον μαραθώνιο των συναντήσεων με το κουαρτέτο προέκυψε πως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και συγκεκριμένα ο βαθμός προστασίας που θα παρέχεται. Οι προτάσεις των δανειστών και του υπουργείου είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα εκ διαμέτρου αντίθετες και το θέμα έμεινε ανοιχτό μέχρι την επόμενη συζήτηση.

Στην διαπραγμάτευση κυριάρχησαν επίσης και τα δημοσιονομικά, με το κουαρτέτο να ξεσκονίζει τα στοιχεία για να διαπιστώσει εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπήρξαν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,55 έως το 2018.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία, που δείχνουν πως το 20115 έκλεισε καλύτερα από ότι αναμενόταν, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Το Ασφαλιστικό

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, το «Έθνος» αναφέρει πως τέσσερα από τα επτά κεφάλαια της πρότασης Κατρούγκαλου

έκλεισαν, αλλά τα πιο σοβαρά θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Αυτά είναι το ποσοστό αναπλήρωσης (με τους δανειστές να ζητούν να είναι χαμηλότερο), οι εργοδοτικές εισφορές (όπου υπάρχουν ενστάσεις για την αύξηση) και η εθνική σύνταξη (δηλαδή το αν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και το κατά πόσο θα χορηγείται πριν την 20ετία).

Από την πλευρά τους ωστόσο οι δανειστές δεν έθεσαν συγκεκριμένα θέματα και άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.