ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2016 13:46 EET | Updated 09/02/2016 13:58 EET

Η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού, σύμφωνα με δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Η πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ προέκυψε στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ (10 - 11 Φεβρουαρίου) τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής», είχε πει.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σήμερα, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατέστησε σαφές πως όποια επιχείρηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα πρέπει να διεξάγεται εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και σε κάθε περίπτωση να υπερασπίζεται τα κεκτημένα και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.