ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/02/2016 02:43 EET | Updated 11/02/2016 02:43 EET

ΕΛ.ΑΣ.: «Πετάξτε τα διακριτικά της Δέλτα» - Πρεμιέρα για τη νέα ομάδα στα Εξάρχεια

eurokinissi

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Πέμπτη η νέα μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις συνεχείς καταδρομικές επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

Στους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία δόθηκαν εντολές να πετάξουν όλα τα διακριτικά της ομάδας «Δέλτα». Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μίλησαν στο προσωπικό, δόθηκε σαφές στίγμα για τη νέα υπηρεσία που προς το παρόν θα στελεχωθεί αποκλειστικά από άνδρες των ΜΑΤ που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στην καταργημένη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα ομάδα Δέλτα. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θέλει ουσιαστικά να επανιδρύσει τη «Δέλτα» χωρίς, όμως, να αποτυπωθεί η απόφαση αυτή ως ένα «πισωγύρισμα» σε σχέση με την αρχική απόφαση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν εντολές στους άνδρες να μη φέρουν πάνω τους κανένα διακριτικό της παλιάς υπηρεσίας και να προσέχουν ιδιαίτερα, ενώ απέφυγαν να δώσουν κάποιο όνομα στη νέα ομάδα. Έτσι, αποφασίστηκε οι διαβιβάσεις εντολών να γίνονται με την κωδική ονομασία «Ο» (από το ομάδα). Οι άνδρες που θα στελεχώσουν τη μηχανοκίνητη υπηρεσία θα είναι 65 και δεν θα κατεβαίνουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό, ποτέ κάτω από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Ο ρόλος τους θα είναι να αποτρέπουν επιθέσεις και όχι να καταδιώκουν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων κουκουλοφόρους που επιτίθενται με μολότοφ.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ομάδας, καθώς κάνουν λόγο για πρόχειρο και βιαστικό σχεδιασμό που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των αστυνομικών και των πολιτών. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακόμα και επικεφαλής της νέας ομάδας έκανε λόγο σε χθεσινή ομιλία τους προς τους αστυνομικούς για μία «πρωτόγνωρη διαδικασία».

«Έστω και την τελευταία στιγμή η πολιτική ηγεσία πρέπει να σταματήσει τους πειραματισμούς και να μη δημιουργήσει μία μαϊμού υπηρεσία, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιδιωκόμενο και ενδεχομένως προκύψουν κίνδυνοι. Πρέπει να επανασυστήσουν τη Δέλτα με επιχειρησιακούς κανόνες και λειτουργία», λέει στη Huff Post Greece ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής.

Στελέχη το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η ομάδα θα κάνει ντεμπούτο σήμερα το πρωί πιλοτικά στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί. Ο λόγος που διαμορφώνεται σταδιακά αποδίδεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος για να μην φανεί ανακόλουθη η πολιτική ηγεσία. «Η ομάδα είναι υπό διαμόρφωση.

Η τελική μορφή δεν θα έχει σχέση με αυτό που θα δούμε από σήμερα στα Εξάρχεια. Στο μέλλον η υπηρεσία θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει ευρύτερο επιχειρησιακό ρόλο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ζητηθεί ετοιμότητα δυνάμεων και από άλλες υπηρεσίες. Η Αστυνομία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον δύσκολο με αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες. Υπήρξαν στρατηγοί που είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για τις ανάγκες αυτές πριν την κατάργηση της Δέλτα», προσθέτει το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.