ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2016 10:32 EET | Updated 12/02/2016 10:33 EET

Το «πονηρό σχέδιο» της Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel attends a joint press conference with Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi at the chancellery in Berlin, Thursday, Feb. 11, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel attends a joint press conference with Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi at the chancellery in Berlin, Thursday, Feb. 11, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)

Το σχέδιο της Μέρκελ είναι πονηρό, σχολιάζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung, όπως μεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Πρόκειται για την απόφαση να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με περιπολίες στο Αιγαίο η οποία κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γερμανικού Tύπου.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Tageszeitung γράφει: «Όχι, η Άγκελα Μέρκελ δεν κλείνει τα σύνορα της Γερμανίας, ούτε ακολουθεί την προτροπή βουλευτών της να βάλει συρματοπλέγματα μετά την πόλη Πάσαου, ούτε δίνει εντολές πυροβολισμού (σσ: των προσφύγων) όπως προτρέπει το δεξιό κόμμα AfD. Και ούτε χρειάζεται. Μαζί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ η καγκελάριος βρήκε μια πιο κομψή λύση. Απλά μεταφέρει τα σύνορα και το ταξίδι των προσφύγων θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι τα νατοϊκά πλοία θα επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους σώζουν στο Αιγαίο και συμπεραίνει ότι «οι πρόσφυγες δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να αιτηθούν ασύλου στην ΕΕ». Σημειώνει επίσης ότι όλο αυτό είναι πολύ βολικό για τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και έρχονται στη Γερμανία μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων θα μειωθεί, (σ.σ. Η Αγκ. Μέρκελ) δεν χρειάζεται να θυσιάσει το Σένγκεν. Ταυτόχρονα αποφεύγει άσχημες εικόνες αστυνομικών που διώχνουν πρόσφυγες στα σύνορα Βαυαρίας-Αυστρίας. Οι άσχημες σκηνές θα εκτυλίσσονται στο κατάστρωμα των νατοϊκών πλοίων, όπου στρατιώτες θα επιστρέφουν τους ανθρώπους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους. Η διαφορά είναι ότι το κατάστρωμα δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο σε τηλεοπτικά συνεργεία όσο τα σύνορα στη Βαυαρία. Δεν χαλάει η εικόνα της καλόκαρδης καγκελαρίου των προσφύγων. Και για αυτό το σχέδιο της Μέρκελ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι πονηρό» καταλήγει το δημοσίευμα.