ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2016 08:38 EET | Updated 12/02/2016 08:38 EET

ΠΟΥ: Μέσα σε έναν με δύο μήνες θα επιβεβαιωθεί αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Jan. 30, 2016 file photo, Jose Wesley, who was born with microcephaly and screams uncontrollably for long stretches, is attended to in Bonito, Pernambuco state, Brazil. The Zika virus is drawing worldwide attention to a devastating birth defect that until now has gotten little public notice. Regardless of whether the mosquito-borne virus really causes babies to be born with abnormally small heads, a variety of other conditions can trigger it. (AP Photo/Felipe Dana, File)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα γνωρίζει εντός μερικών εβδομάδων αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενήλικες, όπως υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Χρειαζόμαστε ακόμη μερικές εβδομάδες για να δείξουμε με βεβαιότητα μια αιτιότητα, αλλά η σχέση μεταξύ του Ζίκα και του Guillain-Barre είναι εξαιρετικά πιθανή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη η Μαριπόλ Κιένι, η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για το τμήμα Συστημάτων Υγείας και Καινοτομίας.

Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί χρειάζονται 4 με 8 εβδομάδες για να εξακριβώσουν αν ο Ζίκα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα βρέφη, που γεννιούνται από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ στους ενηλίκους, στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Ζίκα σε ανθρώπους, σημείωσε επίσης η ίδια.

Εμβόλια μελετώνται αυτή τη στιγμή σε 15 εργαστήρια και εθνικές υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, αλλά «παρά το ενθαρρυντικό αυτό τοπίο, δεν θα υπάρξουν (κλινικές) δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα εμβολίων προτού περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες», σημείωσε.

«Δύο υποψήφια εμβόλια δείχνουν να είναι πιο εξελιγμένα», δήλωσε επίσης η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα είναι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο του ινδικού εργαστηρίου Bharat Biotech, στην Ινδία.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)