Έντονη πολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ομπάμα και Γερουσίας μετά τον θάνατο Ανώτατου Δικαστή

Έντονη πολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ομπάμα και Γερουσίας μετά τον θάνατο Ανώτατου Δικαστή
Photo by: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2005 Anton Scalia - STAR MAX Collection (1936-2016)
Photo by: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2005 Anton Scalia - STAR MAX Collection (1936-2016)
Star Max/IPx

Ο συντηρητικός δικαστής, Αντονίν Σκάλια, ο οποίος είχε το συγκκριμένο αξίωμα από το 1986, πέθανε αιφνιδίως το Σάββατο σε ηλικία 79 ετών. Ο θάνατός του πυροδοτεί μια έντονη πολιτική αναμέτρηση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με τον ορισμό του αντικαταστάτη του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς επιβεβαίωσε το θάνατο του Σκάλια, εκφράζοντας εκ μέρους των δικαστικών αρχών τη θλίψη για την απώλεια του, χαρακτηρίζοντας τον έναν «εξαίρετο άνθρωπο και δικαστή».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Σκάλια, το αξίωμα του οποίου ήταν ισόβιο, πέθανε στον ύπνο του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού στο δυτικό Τέξας. Διορισμένος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1986 από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Σκάλια ήταν γνωστός για τις έντονες συντηρητικές του απόψεις και για το θεατρικό του ταλέντο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σκάλια και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου για την αντικατάσταση του Σκάλια, με τους Ρεπουμπλικάνους ενδεχομένως να καθυστερήσουν τη διαδικασία με την ελπίδα πως θα επικρατήσουν στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευθύνη να ορίσει υποψήφιους δικαστές και η Γερουσία την ευθύνη της επικύρωσης. Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ με ανακοίνωση του δήλωσε πως η κενή θέση δεν πρέπει να καλυφθεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2016, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να έχουν λόγο στην επιλογή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ομπάμα δεν θα σπεύσει να ορίσει τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά θα περιμένει μέχρι να ξαναρχίσουν οι συνεδριάσεις της Γερουσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Ομπάμα βρίσκεται σε ταξίδι στην Καλιφόρνια και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή