ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2016 03:27 EET | Updated 16/02/2016 03:27 EET

Ο Λοράν Φαμπιούς παραιτήθηκε από πρόεδρος της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα

PATRICK KOVARIK via Getty Images
France's outgoing Foreign Minister Laurent Fabius (Front) delivers a speech as newly appointed French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault listens during the handover ceremony on February 12, 2016 in Paris.French President Francois Hollande reshuffled his cabinet on February 11, 2016, naming Jean-Marc Ayrault foreign minister and adding several ecologists to government as he seeks to widen his political base ahead of a presidential poll in 2017. / AFP / PATRICK KOVARIK (Photo credit should read PATRICK KOVARIK/AFP/Getty Images)

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της COP21, της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία τυπικά θα παρέμενε ως το 2016, μόλις δύο μήνες αφότου συνέβαλε να επιτευχθεί μια συμφωνία-ορόσημο στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, έπειτα από τον διορισμό του στην προεδρία του Συνταγματικού Συμβουλίου (του συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας), από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο 69χρονος Φαμπιούς ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Ολάντ την 15η Φεβρουαρίου, με επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Λοράν Φαμπιούς ανέφερε στην επιστολή αυτή πως έλαβε την απόφαση για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αμφισβήτηση» για το ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να προκαλέσει η διατήρηση δύο τόσο κρίσιμης σημασίας αξιωμάτων.

Οι πρόεδροι των συνόδων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα συνήθως επιλέγονται για ετήσια θητεία. Αυτή του Φαμπιούς επρόκειτο να διαρκέσει ως τον Νοέμβριο, όταν το Μαρόκο θα φιλοξενήσει στο Μαρακές τη φετινή σύνοδο.

Ο Φαμπιούς δεν υπέδειξε τον αντικαταστάτη του. Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε παρακολουθήσει στενά τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και το χαρτοφυλάκιο της οποίας διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβει τις «διεθνείς σχέσεις για το κλίμα».

Η Ρουαγιάλ ήταν εξάλλου εκείνη που ήγειρε ζήτημα, καλώντας την Παρασκευή να δοθούν διευκρινίσεις «για τους κανόνες του παιγνιδιού» βάσει των οποίων ο Φαμπιούς θα διατηρούσε και τις δύο θέσεις.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)