ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/02/2016 09:15 EET | Updated 16/02/2016 18:28 EET

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Νέοι αρχηγοί σε Λιμενικό και Πυροσβεστική

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία αποφάσισε ότι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τσουβάλας ήταν μέχρι σήμερα ο υπαρχηγός του σώματος με επιτυχημένη επί σειρά ετών θητεία σε νευραλγικές θέσεις και επιτελεία.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί εντός της ημέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να επιλεγεί ο νέος υπαρχηγός του σώματος αρχικά και στη συνέχεια να κριθούν οι υπόλοιποι αντιστράτηγοι και υποστράτηγοι.

Τη θητεία του τερμάτισε σήμερα ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτρης Τσακνάκης.

To βιογραφικό νέου αρχηγού

Γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων, το έτος 1962.

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το έτος 1981 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1986.

Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988).

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999).

Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση - Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004 - 2005.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως Επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης - Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έτος 2001 έως το έτος 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του Ταμείου.

Από το έτος 2009, που προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και εν συνεχεία ως Υποστράτηγος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Τον Ιούλιο του 2012, ως Υποστράτηγος τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/10/2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Την 5/3/2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός αγοριού.

Επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσης Αντιστρατήγων Αστυνομίας έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους:

•Εμμανουήλ Κατριαδάκη, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,

•Δημήτριο Σοφιό, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και

•Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας.

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των υποστρατήγων Αστυνομίας.

Nέοι αρχηγοί σε Λιμενικό και Πυροσβεστική

Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος στη θέση του Αθανάσιου Αθανασόπουλου, αναλαμβάνει, ο μέχρι πρότινος διευθυντής κλάδου διοικητικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υποναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Ο κ. Ράπτης αναλαμβάνει τη θέση του αρχηγού του σώματος και προάγεται στο βαθμό του αντιναυάρχου.

Ο νέος αρχηγός είναι Πειραιώτης και διαμένει στον Πειραιά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου.

Κατά την υπηρεσιακή του εξέλιξη, έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ Λ.Σ., κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, διοικητής στην Επισκευαστική Βάση Λ.Σ., καθώς και διοικητής της ΑΕΝ Σύρου.

Επίσης, έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης ΠΠΛΣ 020 και ως μάχιμος έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, στον νέο αρχηγό έχουν απονεμηθεί 14 τιμητικές διακρίσεις (Μετάλλια, Παράσημα και Ευαρέσκειες).

Το ΚΥΣΕΑ έθεσε επίσης σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως «ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον μέχρι σήμερα, αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, στον οποίο απένειμε το βαθμό του ναυάρχου εν αποστρατεία, με τη διατήρηση επί τιμή του τίτλου του αρχηγού του σώματος.

Επίσης αποστρατεύονται οι υπαρχηγοί αντιναύαρχοι Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός αλλά και οι ανώτατοι αξιωματικοί Ευάγγελος Τσάντζαλος και Γιώργος Συβίτος.

Τα ονόματα των αξιωματικών που θα αναλάβουν τις θέσεις των δύο υπαρχηγών του σώματος θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι ο μέχρι σήμερα επιχειρησιακός υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

Αντιδράσεις

Για κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος σε μια περίοδο που το προσφυγικό παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου.

Η κυρία Κεφαλογιάννη και ο κ. Κεδίκογλου αναφέρουν τα εξής: «Τα κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος είναι τόσο προφανή, που δεν αξίζουν σχολιασμό. Η εξοργιστική απορία όμως, αφορά τη χρονική συγκυρία των κομματικών εκκαθαρίσεων. Με το προσφυγικό να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την ανικανότητά της, αποδεχόμενη ακόμα και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να χάνει μαζικά ανώτατους αξιωματικούς με επιχειρησιακή εμπειρία και επάρκεια;»

Απάντηση Θ.Δρίτσα

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των στελεχών του Λιμενικού και να τους αποδίδει κομματικές ταυτότητες. Το θράσος και η αναίδεια περισσεύουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας.

«Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ελήφθη με κύριο κριτήριο την επιτάχυνση της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των στελεχών του Σώματος, την ενθάρρυνση της ευγενούς υπηρεσιακής άμιλλας και ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανάδειξης νέων επιτελικών στελεχών» τονίζει ο κ.Δρίτσας