ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/02/2016 04:48 EET | Updated 16/02/2016 04:49 EET

Νέα σεισμική δόνηση με επίκεντρο ανάμεσα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία

Eurokinissi

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 9 το πρωί της Τρίτης σε περιοχές της Αιγιάλειας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κορινθιακού κόλπου, κοντά στη Ναύπακτο.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την κοινότητα Καμάρες της Αιγιάλειας.

Εν τω μεταξύ ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δυτική Πελοπόννησο, 11 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, κοντά στα Κρέστεναμ αναστάτωσε τους κατοίκους, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί τους κράτησαν ξύπνιους.

Ειδικότερα πό χθες το βράδυ  μέχρι σήμερα στις 6.00 το πρωί οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχουν καταγράψει 15 μετασεισμούς μεγέθους από 1,6 έως και 3.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ γεγονός που από τους σεισμολόγους εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, όπως μεταδίδει το patratimes.gr.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος.

Ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν έλεγχοι στα σχολικά κτίρια αλλά και σε κτίρια συνάθροισης πολιτών στα Κρέστενα και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στη στατική τους επάρκεια από το σεισμό.

Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους,  τα σχολεία στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου και τα σχολεία της Τοπικής κοινότητας Φιγαλείας.

 Κλειστά επίσης, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν και τα σχολεία στον Δήμο Ζαχάρως.

Οι μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, εντοπίζονται στην περιοχή της Φρύξας, όπου υπήρχε και από πριν πρόβλημα με γεωλογικό φαινόμενο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με επίκεντρο την περιοχή της Κρέστενας στην Ηλεία.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Ευθύμιος Σώκος, «θα πρέπει να περιμένουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ώστε να είμαστε βέβαιοι», ενώ σχετικά με την εξέλιξη της μετασεισμεικής δραστηριότητας, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μετασεισμοί.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ηλείας έχει σεισμικό παρελθόν και τα ρήγματα που είχαν δώσει σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια είχαν μικρότερο εστιακό βάθος.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)