ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/02/2016 11:57 EET | Updated 16/02/2016 11:57 EET

Η Μαύρη Βίβλος της Υγείας της ΝΔ για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφείο Τύπου ΝΔ

Ένα ογκωδέστατο βιβλίο με τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τους Νίκο Παναγιωτοπουλο, συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων- βουλευτής Καβάλας, και Χρήστο Κέλα, τομεάρχης Υγείας- βουλευτής Λάρισας.

Διαβάστε σχετικά:

«Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχουν καταρριφθεί οι μύθοι της ανάλγητης ΝΔ και της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διάσταση προεκλογικού λόγου από μετεκλογικα έργα», είπε ο κ. Παναγιωτοπουλος, κάνοντας λόγο για «διαχειριστική ανεπάρκεια» της κυβέρνησης και ιδεοληψίες.

Ο κ. Κέλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προκλητική ανεπάρκεια και αναισθησία και για καθυστέρηση στις προσλήψεις για τις ΜΕΘ, τη στιγμή μάλιστα που η γρίπη μετράει 94 νεκρούς και 112 βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ καθημερινά 50 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε εν λειτουργία 400 κλίνες και αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά 320 κρεβάτια. «Υπομονή και ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο κ. Κελας, αφού η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τέλος του μήνα.

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Όπως είπαν αυτό ήδη ισχύει από την προηγούμενη κυβέρνηση, και το νέο που έρχεται είναι η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με ανυπολόγιστο κόστος, ενώ ανοίγει κερκόπορτα σε γείτονες μας να έρχονται στην Ελλάδα και να υποβάλλονται σε πανάκριβες θεραπείες εντελώς δωρεάν, όπως γινόταν τη δεκαετία του, 90, "φορτώνοντας" το κόστος στο Σύστημα Υγείας και κατ’ επέκταση στους φορολογουμένους πολίτες. «Δεν υπάρχει σε καμιά χώρα του κόσμου παρόμοια νομοθεσία για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μη νόμιμα ευρισκόμενους μετανάστες», σημείωσαν.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στο Σύστημα Υγείας, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανεπάρκεια διότι ξέφυγε η φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα να γίνει μνημονική δέσμευση το νοσοκομειακό claw back. Εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί δομές Υγείας, λέγοντας ότι δεν συναινούν στην μεταφορά δαπανών Υγείας στην ΤΑ τουλάχιστον χωρίς έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τέλος, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είπαν ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα, υπάρχουν μόνο 2.500 γιατροί πανελλαδικά, δεν υπάρχουν εργαστήρια και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει το ΠΕΔΥ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν για το έναν χρόνο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον κρίσιμο τομέα της υγείας:

  • Υπόσχονταν προσλήψεις: οι 7.000 προσλήψεις για το Ε.Σ.Υ. που ευαγγελίζονταν προεκλογικά εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα στις προσλήψεις για την Ε.Ρ.Τ. και τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να κοντεύουν να κλείσουν- ούτε καν τις εξασφαλισμένες προσλήψεις δεν υλοποίησαν
  • Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν την κάλυψη των ανασφαλίστων: καμία περαιτέρω μέριμνα δεν ελήφθη για τους ανασφάλιστους, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει με τις δυο σχετικές υπουργικές αποφάσεις την καθολική σχεδόν κάλυψη των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας
  • Υπόσχονταν αύξηση χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία: μειώθηκε κατά 260.000.000 ευρώ σε ένα χρόνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έχουν πολλαπλασιαστεί (1,3 δις ευρώ), το υγειονομικό υλικό και τα αναλώσιμα είναι εξαφανισμένα είδη που τα φέρνουν ασθενείς από το σπίτι, ενώ οι ασθενείς με HIV, οι καρκινοπαθείς, οι αιμορροφιλικοί και άλλες ευπαθείς ομάδες βρέθηκαν χωρίς φάρμακα
  • Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν τον ΕΟΠΥΥ: οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, φυσικοθεραπευτές κ.λπ., έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έφτασαν τα 1,8 δις ευρώ
  • Υπόσχονταν ότι θα ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: μετακινούν τους Γενικούς Γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας που ερημώνουν στα Νοσοκομεία, ενώ πολλά Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε καν πετρέλαιο θέρμανσης και ζητιανεύουν μέχρι το μελάνι και το χαρτί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • Υπόσχονταν αξιοκρατία: μετά το πογκρόμ κατά των Διοικητών, τα Νοσοκομεία είναι ακέφαλα.
  • Υπόσχονταν ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στήριξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: το clawback έφτασε το 2015 στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης και εφάρμοσαν clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Επιτίθεται η Κυβέρνηση στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μειώνοντας τις τιμές σε φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα.
  • Υπόσχονταν ότι θα ολοκληρώσουν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: δεν έπραξαν το παραμικρό.
  • Υπόσχονταν τα πάντα: δεν νομοθέτησαν τίποτα στην υγεία, για έναν ολόκληρο χρόνο.
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post