ΔΙΕΘΝΕΣ
18/02/2016 15:43 EET | Updated 18/02/2016 15:44 EET

Ιράκ: Καταδίκη 40 σε απαγχονισμό για σφαγή από το ISIS

AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδίκασε ιρακινό δικαστήριο 40 άτομα, για τη σφαγή εκατοντάδων νεοσυλλέκτων του στρατού το 2014 από το ISIS και συμμάχους του κοντά στο Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης.

Το κακουργιοδικείο της ιρακινής πρωτεύουσας έκρινε ενόχους 40 από τους 47 κατηγορούμενους — είναι όλοι Ιρακινοί υπήκοοι — για τη σφαγή του Σπάικερ, μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος.

Η σφαγή των συνολικά 1.700 στρατιωτών που έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών μετατράπηκε σε σύμβολο της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους και του μίσους που τρέφουν τα μέλη της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης έναντι της σιιτικής πλειονότητας του ιρακινού πληθυσμού.

Διαπράχθηκε τις πρώτες ημέρες της κεραυνοβόλας επίθεσης ευρείας κλίμακας των τζιχαντιστών στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, όταν είχαν καταλάβει τόσο το Τικρίτ όσο και τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που έχει μετατραπεί έκτοτε σε προπύργιό τους.

Το δικαστήριο «διέταξε την εκτέλεση των 40» από τους κατηγορούμενους, ενώ άλλοι επτά δόθηκε εντολή «να αφεθούν ελεύθεροι ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής δικαιοσύνης Άμπντελ Σατάρ Μπαϊρακντάρ.

Η σφαγή του Σπάικερ, όπως έγινε γνωστή από το όνομα μιας πρώην αμερικανικής βάσης όπου αιχμαλωτίστηκαν οι στρατιώτες την 11η Ιουνίου 2014, είχε έως και 1.700 νεκρούς.

Οι τζιχαντιστές εκτελούσαν τους νεοσύλλεκτους έναν προς έναν, όπως εξάλλου καταγράφεται στο προπαγανδιστικό υλικό που παρήγαγαν για να ενσταλάξουν τον τρόμο στη σιιτική κοινότητα. Η σφαγή αυτή εξώθησε πολλούς Ιρακινούς να ενταχθούν ως εθελοντές σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Ορισμένα από τα πτώματα των νεοσύλλεκτων πετάχτηκαν στον Τίγρη ποταμό, ο οποίος διαπερνά το Τικρίτ, ενώ οι περισσότερες σοροί πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους από τους δράστες της σφαγής. Ως τώρα, περίπου 600 λείψανα έχουν εντοπιστεί κι εκταφιαστεί από την ιρακινή κυβέρνηση και συμμαχικές δυνάμεις μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ, τον Απρίλιο του 2015.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την επιβολή των θανατικών ποινών, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή αυξάνει σε 92 τον αριθμό των προσώπων στα οποία έχει επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στο Ιράκ από τις αρχές του 2016.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)