ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2016 07:46 EET | Updated 18/02/2016 08:56 EET

Ντάισελμπλουμ: Όλοι θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem arrives for an Eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015.  Greece's radical left government and its European creditors are heading into new talks Monday on the debt-heavy country's stuttering bailout program. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem arrives for an Eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015. Greece's radical left government and its European creditors are heading into new talks Monday on the debt-heavy country's stuttering bailout program. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Οι διεθνείς δανειστές προβληματίζονται με την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, μιλώντας την Πέμπτη στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τους Έλληνες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών ζητημάτων όπως έχει συμφωνηθεί στο πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων. 

Επίσης επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων προτού εκταμιευτούν άλλα χρήματα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ορισμένες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, όμως είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστεί ότι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015» σημείωσε.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

Συνεχίζονταςανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους- ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο ίδιος.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)