ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2016 13:48 EET | Updated 18/02/2016 14:30 EET

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ. «Δεν προτίθεμαι να λαϊκίσω», της είπε

Kyriakos Mitsotakis/Twitter

Όπως ήταν αναμενόμενο το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στην πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κράτησε μισή ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθη σε παρά πολύ καλό και η κ. Μέρκελ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στη χώρα μας για ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό. Για τα υπόλοιπα θέματα ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μια για τα εύκολα και μια για τα δύσκολα, κάτι στο οποίο δεν διαφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί δυο «γλώσσες», μια στο εσωτερικό της χώρας και μια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, η κ. Μέρκελ άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του προέδρου της ΝΔ και δεν έκρυψε την ικανοποίηση της , από την στάση του και μάλιστα από την φράση του ότι δεν προτίθεται να λαϊκίσει. «Ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Μερκελ να γνέφει συγκαταβατικά το κεφάλι της. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Μιτερλένερ

Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στην διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο όπως και της Ελλάδας, στην ΠΓΔΜ». Επιπλέον είπε εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά του ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα- και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα. Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε στην συνέχεια ότι η κ. Μέρκελ ήθελε να τον ακούσει και πρόσθετε ότι τόσο από την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους άλλους ηγέτες, έχει γίνει θετικά δεκτή η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό μιλά και μέσα στην χώρα.

Δήλωση Μητσοτάκη για προσφυγικό

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το προσφυγικό επισκίασε το Brexit που ήταν το βασικό αντικείμενο, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες.

Μετά την Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στην Σύνοδο, τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στην δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, να έρχονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες καθημερινά και να έχουν εγκατασταθεί στις χώρες της Ευρώπης μόνο μερικές εκατοντάδες συνολικά.

Συνεχίζοντας την δήλωσή του αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας σημειώνοντας ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας δεν θα μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τέλος ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για εθνικές στρατηγικές. Στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες».

Sponsored Post