Google, Facebook και Twitter στο πλευρό της Apple στην αντιπαράθεση με το FBI

Google, Facebook και Twitter στο πλευρό της Apple στην αντιπαράθεση με το FBI
Apple, FBI y seguridad: ¿dónde está el lÃmite de la lucha antiterrorista?
Apple, FBI y seguridad: ¿dónde está el lÃmite de la lucha antiterrorista?
tuaulamac/Flickr

Τη στήριξή τους στην Apple στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που είναι σε εξέλιξη με το FBI όσον αφορά στο iPhone του Σάιεντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του, Τασφίν Μαλίκ, πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο των ΗΠΑ, εκφράζουν κολοσσοί του χώρου της τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται πως το FBI έχει ζητήσει, μέσω δικαστηρίου, από την Apple να δημιουργήσει μια νέα έκδοση λειτουργικού για το κινητό, που θα επιτρέψει την υπέρβαση της προστασίας/ κωδικού που είναι σε ισχύ στη συσκευή- στην ουσία ένα λειτουργικό με «πίσω πόρτα», που επιτρέπει την παραβίασή της, κάτι που αποτελεί διαρκή εφιάλτη στον χώρο της κυβερνοασφαλείας.

Η υπόθεση έχει ήδη χαρακτηριστεί ίσως η σημαντικότερη υπόθεση όσον αφορά σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων του τελευταίου καιρού, και ήδη τα «μέτωπα» δείχνουν να έχουν διαμορφωθεί πέραν των ανταγωνισμών που υφίστανται στον χώρο. Ο διευθύνων σύμβουλος της «μεγάλης αντιπάλου», Google, Σούνταρ Πιτσάι, εξέφρασε τη στήριξή του στην Apple, τονίζοντας – μία ημέρα μετά από ανοικτή επιστολή του CEO της Apple, Τιμ Κουκ, με την οποία τασσόταν κατά της δικαστικής απόφασης- ότι εάν η Apple αναγκαστεί να κάνει πίσω, θα δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Ο εξαναγκασμός των εταιρειών να επιτρέψουν το hacking θα έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών...δημιουργούμε ασφαλή προϊόντα για να κρατήσουμε τις πληροφορίες σας ασφαλείς και δίνουμε στις αρχές πρόσβαση σε δεδομένα βάσει έγκυρων νομικών εντολών. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να ζητείται από τις εταιρείες να επιτρέπουν το hacking σε συσκευές καταναλωτών και δεδομένα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ανησυχητικό προηγούμενο. Αναμένουμε μια εποικοδομητική και ανοικτή συζήτηση σε αυτό το ζήτημα» έγραψε σχετικά στο Twitter.

Εκπρόσωπος του Facebook προέβη σε αντίστοιχη δήλωση στο Mashable, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά των απαιτήσεων σε εταιρείες για αποδυνάμωση της ασφάλειας των συστημάτων τους», και προσθέτοντας ότι αυτές οι απαιτήσεις θα δημιουργήσουν ανησυχητικό προηγούμενο. Από πλευράς του, σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και ο Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter («συμπαραστεκόμαστε στον Τιμ Κουκ και την Apple»)...

...ενώ τη στήριξή του εξέφρασε και ο Γιαν Κουμ του WhatsApp. Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά σχετικών tweets έχει κάνει και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Apple έχει περιθώριο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου για να απαντήσει επίσημα, και αναμένεται ότι θα επικαλεστεί την προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, σύμφωνα με δικηγόρους που έχουν γνώση επί τέτοιων θεμάτων. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει προσλάβει δύο δικηγόρους με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ελευθερίας λόγου και έκφρασης, τους Θίοντορ Όλσον και Θίοντορ Μπούτρους.

Από μηχανής θεός

Στο μεταξύ, την επιθυμία να παίξει τον ρόλο του...από μηχανής θεού εξέφρασε ο Τζον ΜακΆφι, διάσημος προγραμματιστής, ιδρυτής της μεγάλης στον χώρο των antivirus εταιρείας McAfee, και υποψήφιος του Libertarian Party για την προεδρία των ΗΠΑ: Σε άρθρο του στο Business Insider κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επικαλείται ασαφείς, πολύ παλαιούς νόμους για να αναγκάσει την Apple να συμμορφωθεί και τονίζει ότι εδώ και χρόνια ειδικοί της βιομηχανίας τονίζουν ότι τα «back doors» σε προγράμματα θα ανοίξουν επικίνδυνους δρόμους. «Η κυβέρνησή μας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να μην ακούσει αυτούς που δημιούργησαν την κόλλα η οποία κρατά συνδεδεμένο τον κόσμο. Πρόκειται για μια μαύρη ημέρα και την αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ ως υπερδύναμης».

Στη συνέχεια, αφού ρωτά «γιατί το FBI δεν μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση μόνο του», προτείνει το εξής: «Με κάθε σεβασμό στον Τιμ Κουκ και την Apple, δουλεύω με μια ομάδα από τους καλύτερους χάκερ του πλανήτη...το 75% είναι κοινωνικοί μηχανικοί (social engineers). Οι υπόλοιποι είναι σκληροπυρηνικοί coders. Θα έτρωγα το παπούτσι μου στο σόου του Νιλ Καβούτο αν δεν μπορούσαμε να σπάσουμε την κρυπτογράφηση του τηλεφώνου του Σαν Μπερναρντίνο. Αυτό είναι γεγονός. Και γιατί δεν δουλεύουν οι καλύτεροι χάκερ στον πλανήτη για το FBI; Επειδή το FBI δεν θα προσλάβει κανέναν με μωβ μοϊκάνα, piercing στο αυτί και τατουάζ στο πρόσωπο, που απαιτεί να καπνίζει μαριχουάνα ενώ δουλεύει και δεν θα εργαστεί για λιγότερα από μισό εκατ. δολάρια ετησίως. Αλλά σας βάζω στοίχημα ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι προσλαμβάνουν τέτοιους τύπους με παρόμοιες απαιτήσεις εδώ και χρόνια. Και για αυτό είμαστε δεκαετίες πίσω στην κούρσα στον κυβερνοχώρο».

«Οπότε αυτή είναι η προσφορά μου στο FBI. Δωρεάν, θα αποκρυπτογραφήσω δωρεάν τις πληροφορίες στο τηλέφωνο του Σαν Μπερναρντίνο, με την ομάδα μου. Θα χρησιμοποιήσουμε κυρίως κοινωνική μηχανική, και θα χρειαστούμε τρεις εβδομάδες. Εάν αποδεχτείτε την προσφορά μου, δεν θα χρειαστεί να ζητήσετε από την Apple να βάλει “πίσω πόρτα” στο προϊόν της, κάτι που θα αποτελέσει αρχή του τέλους για την Αμερική. Εάν αμφιβάλλετε για τα διαπιστευτήριά μου, χτυπήστε στο Google “cybersecurity legend” και δείτε ποιανού το όνομα είναι το μόνο που εμφανίζεται στα 10 πρώτα αποτελέσματα από πάνω από 250.000».

Δημοφιλή