ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2016 03:35 EET | Updated 19/02/2016 03:36 EET

Εξετάζεται η υιοθέτηση του ευρώ από τους Τουρκοκυπρίους ταυτόχρονα με τη λύση του Κυπριακού

MattiaATH via Getty Images
Two euros coin from Cyprus isolated on the national cypriot flag as background

Την προοπτική υιοθέτησης του ευρώ από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος από την πρώτη ημέρα της λύσης του Κυπριακού, εφόσον αυτή εγκριθεί από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, συζήτησαν σε κοινή συνάντηση, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την δικοινοτική επιτροπή, αρμόδια για την προετοιμασία του μελλοντικού τουρκοκυπριακού συντιστώντος κράτους για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Στην συνάντηση πήραν μέρος και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Η πρώτη αυτή συνάντηση που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής πλευράς για υιοθέτηση του ευρώ, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταφέρει στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας την Ομάδα Δράσης για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η Ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 και από το 2014 υπαγόταν στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, θα συντονίζει, υπό τις απευθείας πλέον οδηγίες του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο της διευκόλυνση της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου. Στο μεταξύ, στην αξίωση της Άγκυρας για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών που θα διευκολύνουν την «νομιμοποίηση» μέχρι και 30.000 εποίκων, που ζουν στα κατεχόμενα, φαίνεται να συμμορφώνεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε την μείωση του ποσού που καταβάλλεται για την απόκτηση της «λευκής ταυτότητας», δικαιούχοι της οποίας είναι ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)