ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/02/2016 04:11 EET | Updated 22/02/2016 04:12 EET

Μουζάλας: Παραβιάζει τη συμφωνία της Συνόδου η κίνηση της πΓΔΜ. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
Migrants and refugees cross the Greek Macedonian border near the village of Idomeni, on February 5, 2016. / AFP / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

Για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ, που έχει ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται στην Ειδομένη περισσότεροι από 4.000 μετανάστες.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, ο κ. Μουζάλας είπε πως η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo και δήλωσε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

«Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί» ανέφερε.

Ο κ. Μουζάλας, ωστόσο, διαχώρισε σαφώς την Αυστρία από τις χώρες από την ομάδα του Βίσεγκραντ.

«Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα. Είμαστε τέσσερις χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες».