ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/02/2016 05:48 EET | Updated 22/02/2016 09:45 EET

Οι προτάσεις στους αγρότες: Αυτονομία του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, μείωση κόστους παραγωγής

Σε εξέλιξη είναι ο διάλογος στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και εκπροσώπων των αγροτών.

Διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοχο από την κρίση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τους αγρότες και πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρος σε αυτό μπορεί να είναι ο αγροτικός χώρος».

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δικές σας προτάσεις και θέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές σας θέσεις δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υπόψιν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Ωστόσο, κάποιοι αγρότες έμειναν εκτός διαλόγου: Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), Θ. Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «συναντήσαμε πόρτα στα ονόματα που είχαμε δώσει», προσθέτοντας ότι «προσπαθήσαμε στον διάλογο, η κυβέρνηση δεν θέλει διάλογο».

Από πλευράς του, ο Χρήστος Γκόντιας, της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δήλωσε ότι «εμείς θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση. Εάν δεν δεχτούν την αντιπροσωπεία που όρισε η δύναμη των μπλόκων μας και εμμένουν στη θέση τους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη που άλλοι, έξω από εμάς, όρισαν, τότε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν θα συμμετάσχει».

Όπως αναφέρθηκε, ενώ είχαν εκλεγεί τα μέλη της επιτροπής που θα τους εκπροσωπούσαν στον διάλογο, τα ονόματα αυτά δεν υπήρχαν στη λίστα του Μαξίμου. Ο κ. Γκόντιας έκανε λόγο για παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων, που παραπέμπει σε «άλλα καθεστώτα».

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM» ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι «δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα» στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Στο μεταξύ, αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα, παραμένουν αρκετοί άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Ορισμένοι εξ΄αυτών, ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Κατά τα λοιπά, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ αργότερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

*Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια επιπλέον κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται, προς το παρόν, να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Εκπρόσωποι και μέλη της συντονιστικής του μπλόκου συμμετέχουν με την ομάδα των Τεμπών στον σημερινό διάλογο με τον κ. Τσίπρα.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα κλείσει από τις 17:00 έως τις 22:00, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννη Καρακασίδη, ενώ στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη, ο δρόμος άνοιξε μετά τα μεσάνυχτα και όλη μέρα θα παραμείνει ανοιχτός, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post