ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/02/2016 08:57 EET | Updated 23/02/2016 08:57 EET

Κόντρα Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Βασιλικής Θάνου για την αποφυλάκιση Ρουπακιά

Menelaos Myrillas / SOOC

Μία κόντρα έχει ξεσπάσει στον νομικό κόσμο της χώρας, με αφορμή την αποφυλάκιση Ρουπακιά και της σχετικής ανακοίνωσης της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Η κ. Θάνου σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε τη Δευτέρα, αναφερόταν στην αποχή των δικηγόρων και επισήμανε την αναγκαιότητα η Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων και ειδικά στο Εφετείο Αθηνών και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, λόγω της πανελλαδικής αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Με ανακοίνωσή τους την Τρίτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών απαντά στα όσα ανέφερε η κ. Θάνου αποδίδοντάς τα σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Ο ΔΣΑ σε μακροσκελή απάντησή του υπογραμμίζει ότι όσοι «αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Ειδικότερα, οι δικηγόροι της Αθήνας επισημαίνουν ότι «για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους» και προσθέτουν: «Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα».

Υπογραμμίζει στην συνέχεια ο ΔΣΑ ότι «η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων. Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης».

Ακολουθεί στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφορά στο μεγάλο αριθμό των κατηγορούμενων (37), μαρτύρων, κ.λπ. και υπογραμμίζει: «Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης».

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, τονίζεται στην ανακοίνωση, «απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους».

Και συγκεκριμένα, «χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων».