ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/02/2016 08:30 EET | Updated 23/02/2016 08:30 EET

Διώξεις για την πώληση ΟΠΑΠ στην Emma Delta

ARIS MESSINIS via Getty Images
A view of the OPAP building, Greece's state lottery monopoly in Athens on September 21, 2012. Greece on September 19 scrapped tax perks for state-controlled betting agency Opap, which is among the companies to be privatised under a deal with the country's international lenders. Opap, which used to operate tax-free, would now have to pay taxes at a rate of '30 to 35 percent on gross profits until 2020', the finance ministry said in a statement. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit shoul

Στο "στόχαστρο" της Δικαιοσύνης έχει μπει το τέως διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο είχε ανατεθεί η πώληση μέρους της περιουσίας του Δημοσιου, με την Εισαγγελία Διαφθοράς να ασκεί ακόμη μία ποινική δίωξη, αυτή τη φορά αναφορικά με την πώληση του ΟΠΑΠ.

AdTech Ad

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης,για το σκέλος που αφορούσε στα όσα έλαβαν χώρα κατά την εκκαθάριση του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd, οι εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν στην άσκηση διώξεων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστεθεί στο υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία, εκ της οποίας η συνολική ζημία που προξενήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των στοιχείων που έφτασαν στην κατοχή της Δικαιοσύνης είναι πως:

- Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ . Το ποσό που πιστώθηκε στο λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε 612.819.500 ευρώ.

- Το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στο λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και ανήλθαν σε περισσότερα από 480.000 ευρώ, αλλά τους παρακράτησε χωρίς την ύπαρξη σχετικού δικαιώματος.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, ενώπιον του οποίου αναμένεται να προσέλθουν το επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι, που αρνούνται τις κατηγορίες. Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την προκαταρκτική εξέταση για την ουσία της επίμαχης σύμβασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τυχόν διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

Πηγή: NEWS 247