ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/02/2016 06:01 EET | Updated 23/02/2016 09:35 EET

Αντιμέτωπη με πιθανή ανταρσία η Μέρκελ: Η γερμανική κυβέρνηση υπό πίεση για το προσφυγικό

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel gestures while speaking during a final press conference after an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. British Prime Minister David Cameron pushed a summit into overtime Friday after a second day of tense talks with weary European Union leaders unwilling to fully meet his demands for a less intrusive EU. (AP Photo/Martin Meissner)

Σε όλο και μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το προσφυγικό, καθώς φαίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας «ανταρσίας».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η βαυαρική κυβέρνηση συγκαλείται υπό τον τοπικό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χορστ Ζέχοφερ για να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού για την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό. Σημειώνεται πως πολλές φορές στο παρελθόν ο Ζέχοφερ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει μαζί με το αδελφό Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου, έχει απειλήσει με προσφυγή χωρίς όμως να το έχει πράξει.

Επί της προκειμένης, ωστόσο, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στις αρχές του Μαρτίου συγκαλείται και πάλι εκτάκτως το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ δοκιμάζεται σε τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια.

Ήδη ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η βαυαρική κυβέρνηση αποφασίσει υπέρ της προσφυγής, τότε κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Ο αντιπρόεδρος του SPD Τόμας Στέγκνερ εκφράστηκε πιο έντονα χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη προσφυγή ενός κόμματος που ανήκει σε κυβερνητικό συνασπισμό εναντίον του ίδιου του συνασπισμού ως ένα είδος «πολιτικής σχιζοφρένειας».

Η ίδια η καγκελάριος παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και μέσα από το ίδιο της το κόμμα για να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων συνεχίζει να εμμένει στην ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ η πρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτύρονταν και παρεμπόδιζε πούλμαν με πρόσφυγες στην πόλη Κλάουζνιτς ήταν και μέλη του κόμματός της. Η άνοδος της δύναμης του AfD, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο να στείλει βουλευτές και στα τρία τοπικά κοινοβούλια προβληματίζει τη γερμανική πολιτική τάξη. Ο Τόμας Όπερμαν από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατηγόρησε το AfD ότι προκαλεί κλίμα πογκρόμ.