ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/02/2016 07:33 EET | Updated 23/02/2016 09:30 EET

Έληξε και επίσημα το μνημόνιο του ΔΝΤ

MANDEL NGAN via Getty Images
The seal of the International Monetary Fund is seen at the headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Το μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ακυρώθηκε. Ζήτω το νέο μνημόνιο; Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δείξει αν τελικά το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα, με ποιόν ρόλο και αν θα συνοδεύεται με ακόμα ένα Μνημόνιο, το οποίο θα καθορίζει το ρόλο του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο».

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο.

Και τώρα νέο μνημόνιο;

Το πρόγραμμα με το Ταμείο το οποίο είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου το 2012, τελείωνε έτσι κι αλλιώς στο τέλος Μαρτίου του 2016. Ήδη με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβέρνηση έχει αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Εάν τελικά η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενώ παράλληλα καταλήξουν και οι συζητήσεις για το χρέος, είναι πολύ πιθανό το ΔΝΤ να συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Το νέο πρόγραμμα του Ταμείου θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα, προβλέποντας όμως πάντα πιο αυστηρές δεσμεύσεις.