ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 10:10 EET | Updated 23/02/2016 10:10 EET

Παύση των πολεμικών επιχειρήσεων που δεν είναι κατά του ISIS δέχτηκε η συριακή κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Wednesday, Feb. 17, 2016, soldiers from the Syrian army fire a rocket at Islamic State group positions in the province of Raqqa, Syria. In recent weeks, Syrian government forces captured dozens of villages and towns across the country. (Alexander Kots/Komsomolskaya Pravda via AP)

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποδέχτηκε παύση των «πολεμικών επιχειρήσεων» που δεν έχουν να κάνουν με το ISIS, το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλες ομάδες που συνδέονται με τις δύο αυτές τζιχαντιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο σχεδίου που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει συντονισμός με τη Ρωσία για να αποφασιστεί ποιες ομάδες και περιοχές θα περιλαμβάνει το σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο, σύμφωνα με τους ρωσοαμερικανικούς σχεδιασμούς.

Σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση τόνισε τη σημασία του να σφραγιστούν τα σύνορα και να παύσει η ξένη στήριξη σε ένοπλες ομάδες, καθώς και της παρεμπόδισης της ενίσχυσης και μετακίνησής τους, προκειμένου να αποφευχθεί ναυάγιο της συμφωνίας.

Από πλευράς της, η αντιπολίτευση τονίζει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν τις πολιορκίες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

Ειδικότερα, η επιτροπή διαπραγματεύσεων που αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των αντάρτικων οργανώσεων, έβγαλε ανακοίνωση μετά από συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, όπου υπογραμμιζόταν ότι «είναι αφοσιωμένη στην επιτυχία των διεθνών προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία»- ωστόσο προειδοποίησε ότι η αποδοχή της εκεχειρίας είναι υπό όρους, βάσει της εφαρμογής του ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ, που καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις πολιορκίες, να επιτρέψουν την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να απελευθερώσουν κρατουμένους.