Ανακαλεί από 55 κράτη εκατομμύρια τεμάχια σοκολάτας η Mars. Ποια προϊόντα ανακαλούνται προληπτικά στην Ελλάδα

Ανακαλεί από 55 κράτη εκατομμύρια τεμάχια σοκολάτας η Mars. Τα προϊόντα που ανακαλούνται προληπτικά στην Ελλάδα
A Mars and a Snickers bar can be seen in Berlin on February 23, 2016.'All sweets of the brand Mars and Snickers with a best before date from June 19, 2016 to January 8, 2017 should not be consumed,' the company said, adding that the recall also applied to chocolates branded 'Milk Way Minis and Celebrations packs'. / AFP / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
A Mars and a Snickers bar can be seen in Berlin on February 23, 2016.'All sweets of the brand Mars and Snickers with a best before date from June 19, 2016 to January 8, 2017 should not be consumed,' the company said, adding that the recall also applied to chocolates branded 'Milk Way Minis and Celebrations packs'. / AFP / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Η αμερικανική σοκολατοποιία Mars προχώρησε σήμερα Τρίτη σε μια γιγάντια ανάκληση εκατομμυρίων προϊόντων της από 55 χώρες όλου του κόσμου μετά την ανακάλυψη ενός "μικρού, κόκκινου πλαστικού" σε ένα από αυτά που παράγονται σε ένα εργοστάσιο της Ολλανδίας.

Οι ανακλήσεις αφορούν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ορισμένες άλλες όπως τη Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, όπου εξάγονται τα προϊόντα αυτά. Το πρόβλημα δεν αφορά τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Mars στην Ολλανδία, Ελίνε Μπάιφελντ.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, αφορά 55 χώρες", είπε διευκρινίζοντας ότι ανακαλούνται μόνο τα προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέγκελ της νότιας Ολλανδίας. Η εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των χωρών.

Μολονότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των προϊόντων που ανακαλούνται, εκτιμάται ότι πρόκειται για πολλά εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόνο στην Ολλανδία ανακαλούνται τέσσερα εκατομμύρια σοκολάτες.

Στις 8 Ιανουαρίου ένας καταναλωτής από τη Γερμανία βρήκε "ένα μικρό πλαστικό κομμάτι" μέσα σε ένα Snickers. Η εταιρεία προχώρησε σε ελέγχους και διαπίστωσε ότι το πλαστικό αυτό προερχόταν από τα προστατευτικά φίλτρα του εργοστασίου στο Βέγκελ.

"Ερευνούμε για να δούμε τι ακριβώς συνέβη, όμως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάποιο άλλο κομματάκι δεν θα βρεθεί σε άλλα προϊόντα μας που βγήκαν από την ίδια μονάδα", συνέχισε η Μπάιφελντ.

Για τον λόγο αυτό η εταιρεία προχώρησε "εθελοντικά" και "για προληπτικούς λόγους" στην ανάκληση μολονότι "ο κίνδυνος δεν είναι πολύ υψηλός", τόνισε. "Πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν", διαβεβαίωσε εξάλλου η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες απ' όπου ανακαλούνται τα προϊόντα της Mars. Ανάλογα με τη χώρα, η ανάκληση αφορά διαφορετικά προϊόντα με διαφορετικές ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.

Οι καταναλωτές που έχουν στη διάθεσή τους τέτοια προϊόντα καλούνται να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, ο ιστότοπος της εταιρείας δεν ήταν προσβάσιμος τις απογευματινές ώρες σήμερα.

Η Mars Inc είναι κυρίως γνωστή για τα γλυκά της (Mars, Snickers, Balisto, Twix, M&M's) αλλά παράγει επίσης ζωοτροφές (Whiskas) και ρύζι (Uncle Ben's). Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία διαθέτει πολλά εργοστάσια σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Με ανακοίνωσή της η H Mars Hellas ανακοίνωσε την «αυτόβουλη προληπτική ανάκληση» ορισμένων προϊόντων SNICKERS® και MARS® ύστερα από μεμονωμένο περιστατικό εντοπισμού πλαστικής ύλης σε ένα από τα προϊόντα συγκεκριμένης παρτίδας που παρήχθη στο εργοστάσιο της MARS στο Veghel της Ολλανδίας.

Η προληπτική ανάκληση αφορά στα προϊόντα με τις ακόλουθες ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση και τύπο συσκευασιών:

«Ουδεμία άλλη σειρά προϊόντων Mars® και Snickers® ανακαλείται από την Ελληνική αγορά» ενημερώνει η εταιρεία και προσθέτει στην ανακοίνωσή της: «Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα SNICKERS® ή/και MARS® καλούνται να μην το καταναλώσουν προς αποφυγή επιπλοκών στην κατάποση.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικά με τη διαδικασία αντικατάστασης των εν λόγω προϊόντων οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 210 98 92 989 ή μέσω e-mail στο mars.hellas@effem.com».

Δημοφιλή