ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/02/2016 04:05 EET | Updated 24/02/2016 04:05 EET

Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο ήταν τo πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στον πλανήτη

Phil's 1stPix/Flickr
Nothing spectacular, and I'm no coral/ gorgonian/ sponge expert... so I don't know what type of corals these are, but I liked the look of this section of reef.

Το...ταπεινό σφουγγάρι φαίνεται ότι ήταν το πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στη Γη, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ερευνητές του ΜΙΤ εκτιμούν ότι τα σφουγγάρια είναι προγενέστερα της «έκρηξης» της Κάμβριας Περιόδου- μιας εξελικτικής περιόδου που άρχισε περίπου 540 εκατ. χρόνια πριν, κατά την οποία εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός νέων ζώων.

Η ομάδα του ΜΙΤ προέβη στην εν λόγω ανακάλυψη αναλύοντας μοριακά απολιθώματα- ίχνη μορίων που έχουν βρεθεί σε πανάρχαιους βράχους. Ένα σπάνιο μόριο (24 ΙPC), το οποίο παράγεται από σφουγγάρια του σήμερα, έχει βρεθεί σε βράχους 640 εκατ. ετών.

Η ομάδα των ερευνητών, υπό τον Ντέιβιντ Γκολντ, αναζήτησε το γονίδιο που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή του γονιδίου αυτού, ποιοι οργανισμοί το φέρουν και πότε αναπτύχθηκε σε αυτούς. Η ανάλυση έδειξε 30 διαφορετικούς οργανισμούς, και περαιτέρω έρευνα υπέδειξε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (SMT) το οποίο μπορεί να κάνει έναν οργανισμό να παράγει 24 IPC εάν υπάρχει ο επαρκής αριθμός «αντιγράφων».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα σφουγγάρια όσο και είδη άλγης έχουν τον σωστό αριθμό αντιγράφων SMT για την παραγωγή 24 IPC, και μέσω περαιτέρω ανάλυσης βρέθηκε ότι τα σφουγγάρια παρήγαγαν το μόριο πολύ πριν την άλγη. Το εν λόγω χρονικό ορόσημο θεωρείται πως επετεύχθη περίπου 640 εκατ. χρόνια πριν- την ίδια περίοδο κατά την οποία σχηματίστηκαν οι βράχοι με το 24 IPC.

Η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι τα σφουγγάρια εμφανίστηκαν στη Γη πολύ νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος ζώου- ωστόσο, ο Γκολντ θεωρεί ότι η ανακάλυψη αυτή φέρνει νέα ερωτήματα, όπως το πώς έμοιαζαν εκείνοι οι οργανισμοί, πώς ήταν το περιβάλλον τότε, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο «κενό» όσον αφορά τα απολιθώματα κ.α.