ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2016 14:14 EET | Updated 24/02/2016 14:14 EET

Έτοιμη αλλά με εξαιρέσεις η Δαμασκός για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Η απάντηση του Άσαντ στο Plan B του Κέρι

JOSEPH EID via Getty Images
Syrian President Bashar al-Assad gestures during an exclusive interview with AFP in the capital Damascus on February 11, 2016. / AFP / JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προασπίσει την ενότητα της Συρίας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, περί σχεδίου Β' για διάσπαση της Συρίας εάν αποτύχει το σχέδιο επιβολής εκεχειρίας στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να συντρίψει την τρομοκρατία και να προασπίσει την ενότητα της Συρίας», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Κέρι είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι θα είναι δύσκολο να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες. Ακόμα, τόνισε ότι θα ήταν λάθος της Ρωσίας ή οποιαδήποτε άλλης πλευράς που συμφωνήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να παραβιάσει αυτήν την εκεχειρία και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.

«Ενδεχομένως θα είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα» τόνισε, προσθέτοντας: «οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιαστεί η συμφωνία κάνει μεγάλο λάθος».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι «έτοιμος» να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Άσαντ επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία, δηλώνοντας ότι η εκεχειρία θα είναι «ένα σημαντικό βήμα προς μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Την ίδια στιγμή όμως, οι δύο πολιτικοί τόνισαν τη σημασία για μια «μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ»

.

Ο Πούτιν είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί. Ροχανί και Πούτιν υπενθύμισαν τη σημασία που έχει η εργασία που πραγματοποιούν από κοινού η Ρωσία και το Ιράν για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ιδίως στη συνέχιση της «αδυσώπητης μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Al Jazeera)