ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2016 12:28 EET

Μήνυση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου

Menelaos Myrillas / SOOC

Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Όπως υποστηρίζει στη μήνυση της η κυρία Θάνου, ο κ. Τσακυράκης χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης» οι οποίοι όπως υποστηρίζει ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου που η πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω». Το κείμενο του κ. Τσακυράκης αφορούσε στην επιστολή που απέστειλε η κ. Θάνου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της ΕΕ για το δημοψήφισμα.

Στην απάντησή του ο κ. Τσακυράκη τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε “μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω”. Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη».