ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/02/2016 11:33 EET | Updated 24/02/2016 11:33 EET

Ντομπρόβσκις: Να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European commissioner for the Euro and social dialogue Valdis Dombrovskis holds a press conference on 'Completing Europe's Economic and Monetary Union - Moving ahead under Stage 1' at the European Commission in Brussels on October 21, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε σήμερα, Tετάρτη, από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το μεταναστευτικό, καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και η δουλειά προχωράει σε όλους τους τομείς. Όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και προετοιμάζουν το έδαφος για την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι του προσφυγικού ζητήματος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι έχει γίνει «αξιοσημείωτη πρόοδος», προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)