ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/02/2016 18:05 EET | Updated 24/02/2016 18:05 EET

Πρόταση Θεοδωράκη για Επιτροπή Εθνικής Δράσης για το προσφυγικό. Γεννηματά: Άμεση ανάγκη η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών

Sooc

Τη συγκρότηση επιτροπής εθνικής δράσης για το προσφυγικό, με εθνικό συντονιστή τον πρωθυπουργό, πρότεινε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό το 2015, ενώ έκανε λόγο για «δυσθεώρητο λάθος της Ευρώπης να μεταβάλει την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών, θυσιάζοντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες στο βωμό ταπεινών ενστίκτων». Πρόσθεσε δε, ότι από τη σημερινή κατάσταση επωφελείται η Τουρκία, η οποία με μοχλό το μεταναστευτικό, επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της στο Αιγαίο.

«Χρειάζεται γενναία διακομματική πλειοψηφία για να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι τις προτάσεις Γιούνκερ» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει, εκτός από την εγκατάσταση των Hot spots στην Τουρκία και την ενεργοποίηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, οι πρόσφυγες που δεν είναι μετανάστες να επαναπροωθούνται μέσα σε λίγες ώρες στην Τουρκία.

Ζήτησε ακόμη να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, και η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες να δίνεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Όσο καθυστερούμε χάνονται και άλλες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο και η Ελλάδα γεμίζει στρατόπεδα. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και εμπρός σε ακραίες ενέργειες που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν» τόνισε. Ανέφερε μάλιστα ότι πληροφορήθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και «υπάρχουν αντισυσπειρώσεις» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην «εξάρθρωση της σπείρας στο χώρο του Τύπου», όπως είπε και συνεχάρη την Αστυνομία για την επιτυχία της. Είπε επίσης, ότι το συγκεκριμένο έντυπο πολεμούσε κυρίως αντιπάλους της κυβέρνησης και υπήρξαν πολλά πρωτοσέλιδα της συγκεκριμένης εφημερίδας που τον χαρακτήριζαν «δωροδοκούμενο από τους Ευρωπαίους» και «εκπρόσωπο των τοκογλύφων».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να σταματήσει τη ροή πολιτικού χρήματος στα media, θεσμοθετώντας διαφανείς διαδικασίες για την κρατική διαφήμιση και να μειώσει τα σχετικά κονδύλια.

Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνά ο ένας το δάχτυλο στον άλλο απαξιώνοντας τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για λάθους χειρισμούς που οδηγούν, όπως είπε, για άλλη μια φορά τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι «επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα και πριν τις 6 Μαρτίου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τη κρίση. Είναι απαραίτητη μια εθνική στρατηγική γιατί το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει επικαιροποιημένες τις προτάσεις της.

«Αν έχετε τα κότσια, κλείστε τη πόρτα στο παρελθόν και ελάτε να συζητήσουμε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Λύστε τις διαφορές σας», επεσήμανε η κ Γεννηματά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο ελληνικός λαός που σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου περίμενε από το πρωθυπουργό να πει συγκεκριμένα πράγματα. Όμως αποδεικνύεται ότι στήριξε τις ελπίδες του σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό του ελληνικού λαού, η οικονομία βυθίζεται, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο και έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Είναι απογοητευτική για τον ελληνικό λαό η εικόνα και το επίπεδο αυτό της συζήτησης που απαξιώνει όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να χτιστεί μια πόλωση, ένας μικρός δικομματισμός την ώρα που έπρεπε να μιλάμε για εθνική στρατηγική. Προσπαθείτε να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα. Η εικόνα είναι τραγική. Ο πανικός δεν είναι σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» τόνισε.

Η κ. Γεννηματά, μίλησε για ακραίες φωνές στην Ευρώπη, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα λάθη της κυβέρνησης και επιτίθενται ξανά στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν πει τίποτα «για την ευθεία παραβίαση της Τουρκίας που τινάζει στον αέρα το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ».

Ακόμα, έκανε λόγο για αμήχανη Ευρώπη την ώρα, όπως είπε, που η μία μονομερής ενέργεια έρχεται μετά την άλλη από ευρωπαϊκές χώρες, με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός.

«Χρειάζεται συνεννόηση στο εξωτερικό και δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, από όλους συντονισμένα, συντεταγμένα με ενιαίο σχέδιο», τόνισε.

Έντονα επικριτική ήταν η κ. Γεννηματά και για το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, υποστηρίζοντας ότι είναι «συνύπαρξη αναγκαίων ρυθμίσεων με άλλες καθεστωτικής αντίληψης».

«Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν γίνεται με το κλείσιμο του ματιού στους ημετέρους», σημείωσε.

Τέλος αναφερόμενη στο αγροτικό, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια και τον κάλεσε να σκύψει σοβαρά πάνω στα προβλήματα τους.

«Προφανώς εμείς δεν πρόκειται να ανέβουμε στα τρακτέρ όπως κάνατε εσείς. Εμείς τους λέμε ότι οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοικτοί, να σεβαστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Πιστεύουμε όμως ότι και οι αγρότες πρέπει να επιβιώσουν και να παράγουν αλλά εσείς τους εξοντώνεται», κατέληξε η κ. Γεννηματά.