ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/02/2016 06:23 EET | Updated 24/02/2016 06:23 EET

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ...ανησυχεί για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και ζητεί πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα

Allied Joint Force Command Brunssum/Flickr
20151024_DEU_SR_8MEDITERRANEAN SEA -- While participating in NATO's Exercise TRIDENT JUNCTURE 2015, the combined task group composed of SNMG2 units and three further ships are conducting a manoeuvring exercise during which the ships are sailing in different formations. Depicted is German frigate SACHSEN while conducting a "Sail Past Salute". At the end of the manoeuvring exercise all participating ships sailed in a line with SNMG2 flagship German frigate HAMBURG at the front. Beginning with the last ship, one ship after the other is passing the line of ships and positioning herself at the front of the line (October 24, 2015). The units of Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) are sailing in the Mediterranean Sea, inter alia, participating in multinational exercises and Operation ACTIVE ENDEAVOUR, showing presence of the Alliance and conducting routine port visits in NATO and Non-NATO countries.Credit: German Navy photo by LT/OF-2 Steven Ralfs (released)

Την...ανησυχία της για τη συμφωνία αποδοχής της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εκφράζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας παράλληλα τον ελληνικό λαό να «πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, ετούτη τη στιγμή για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ».

«Η αποδοχή της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αποκλειστικά με ευθύνη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών, κατέστη αναπόφευκτη. Ωστόσο, δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από την Συνθήκη της Γενεύης την οποία θα υπερασπιστούμε σθεναρά, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, συνεχίζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, των πολεμικών συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Θέλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, μας βρίσκει αντίθετους» αναφέρεται, ενώ εκτιμάται πως «στη γενικότερη συζήτηση και διαπραγμάτευση για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, υποβαθμίζεται η σημασία της αντιμετώπισης της πηγής του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τις πολεμικές συγκρούσεις που και με ευθύνη της Ευρώπης συνεχίζονται στην περιοχή».

Ενδεδειγμένη λύση, ισχυρίζεται η Πολιτική Γραμματεία, θα ήταν η απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης και καλεί τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να «συνεχίσουν την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αγρυπνούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους».