ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2016 02:50 EET | Updated 24/02/2016 02:50 EET

Βολιβία: «Όχι» έδωσε το δημοψήφισμα. Δεν θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία ο Έβο Μοράλες

ASSOCIATED PRESS
Bolivia's President Evo Morales sings his national anthem at a signing ceremony for the expansion of a road that connects the capital with the nearby city of El Alto, in La Paz, Bolivia, Monday, Feb. 22, 2016, one day after a referendum on expanding presidential term limits. Partial results Monday and unofficial

Δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία (2020-2025) ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μετά την απόρριψη από τους ψηφοφόρους της αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε προτείνει ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα αυτό με το 51,33%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή και έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή με το 99,41% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, το 2006, αλλά και ο αρχαιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, υπέστη την πρώτη του πολιτική ήττα και θα εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020.

Ο 56χρονος Έβο Μοράλες είχε υποσχεθεί τη Δευτέρα ότι θα «σεβαστεί το αποτέλεσμα», όποιο κι αν είναι. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, που υπηρετεί την τρίτη του θητεία, επιδίωκε να θέσει υποψηφιότητα ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Η εκλογική επιτροπή εξήγησε ότι το ποσοστό των ψηφοδελτίων που έχει καταμετρηθεί σημαίνει ότι το αποτέλεσμα (51,33 όχι, 48,7% ναι) δεν μπορεί να μεταβληθεί.

Χθες ακόμη ο πρόεδρος της Βολιβίας εμφανιζόταν αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «αν κερδίσουμε, θα είναι για λίγες (ψήφους), το ίδιο κι αν χάσουμε».

Παρότι ο Μοράλες συνεχίζει να έχει την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος καθώς πιστώθηκε τη μείωση της φτώχειας στη λατινοαμερικάνικη χώρα, φαίνεται ότι πλήρωσε το τίμημα των κατηγοριών περί διαφθοράς και ευνοιοκρατίας που ταλανίζουν το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), το κυβερνών κόμμα. Το αποτέλεσμα εν μέρει επίσης αποδίδεται στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η πρότασή του ήταν αντιδημοκρατική.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)