ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/02/2016 13:13 EET | Updated 25/02/2016 15:28 EET

Καμμένος: Δημιουργούνται πέντε νέα hot spots – Που θα βρίσκονται

eurokinissi

Πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ για τη "δράση" του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο, ιδιαιτέρα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο, πρέσβεων, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος στην ενημέρωσή του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες με την ευκαιρία των νέων εξελίξεων στο προσφυγικό.

Η αποστολή

Η περιοχή της αποστολής του ΝΑΤΟ εκτείνεται σε όλο το Αιγαίο και όπως είχε υποδείξει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρούνται προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές δηλαδή Λέσβος, Χίος, Σάμος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κως, Λέρος, Σαμιοπούλα, Λεβίθα, Κίναρος, μέχρι το Καστελόριζο, διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Παρατήρησε δε ότι το 80% των προσφύγων -μεταναστών φθάνει στη Λέσβο και το υπόλοιπο 20% στα υπόλοιπα νησιά.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ, για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι εξήγησε, είναι η επιτήρηση, ο έλεγχος και η παροχή πληροφοριών προς τη FRONTEX και τις λιμενικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας για τη δράση των δουλεμπόρων για να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται στη μέση γραμμή ή πιο μέσα προς τα ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα και στα διεθνή ύδατα. Έχει ζητηθεί η ενίσχυση της νατοικής δύναμης και ήδη έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν με μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ αλλά και ο 6ος αμερικανικός στόλος, ο Καναδάς ενώ και η Ολλανδία δήλωσε ότι διαθέτει ένα πλοίο της. Εντός των επομένων ωρών ο διοικητής της δύναμης θα ενημερώσει αρμοδίως το ΝΑΤΟ για τον αριθμό των πλοίων που χρειάζεται. Όσα περισσότερα πλοία τόσο μεγαλύτερη η αποτροπή του δουλεμπορίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον ανεφοδιασμό της συμμαχικής δύναμης το ΝΑΤΟ πρότεινε ως λιμάνια ανεφοδιασμού τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε ότι είναι στη διάθεση τους τα λιμάνια σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε τα εναέρια μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αεροσκάφη, δορυφόροι, πιθανώς μη επανδρωμένα αεροπλάνα, Ντροουνς κλπ.

Ο τρόπος εκτέλεσης της αποστολής

Όταν το πλοίο του ΝΑΤΟ εντοπίσει μία βάρκα κατά τον απόπλου της από τα μικρασιατικά παράλια τότε θα ειδοποιεί και θα καλεί την τουρκική ακτοφυλακή για να τη σταματήσει κατά τον απόπλου της.

Εάν η βάρκα πλέει και περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παρακολουθείται και θα ειδοποιείται το λιμενικό να τη σταματήσει.

Εάν η βάρκα περάσει σε διεθνή ύδατα -που θα πρέπει να είναι σούπερμαν όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας- τότε θα ενημερώνεται το ΕΚΣΕΔ για τη διάσωση των επιβαινόντων, στα διεθνή ύδατα όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό θα συμβεί σε περιοχή δυτικά των νησιών και θα αφορά το 1% σημείωσε.

Οι διασωθέντες θα επιστρέφουν στην Τουρκία και με την παρέμβαση της FRONTEX η οποία όμως μπορεί να προσεγγίσει μόνο μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

.

Πρόθεση όλων των χωρών της ΕΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα στη FRONTEX να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της μπορεί να δρα μόνο στα ευρωπαϊκά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

Κατόπιν αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ γ.γ. ΝΑΤΟ της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε να μπορεί να δρα εντός των χωρικών υδάτων της γείτονος.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της μη αποπομπής προσφύγων.

Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία είναι υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση υπαναχώρησης της έναντι της συμφωνίας - εάν αρνηθεί την επιστροφή των διασωθέντων- και ισχύουν γι' αυτήν τα προβλεπόμενα από τη Συμμαχία.

"Με βάση την συμφωνία στο ΝΑΤΟ, όσοι έχουν διασωθεί στη θάλασσα και έχουν διαφύγει από τα παράλια της Τουρκίας, θα πρέπει να επιστρέφονται - και όχι να σπρώχνονται - με ασφάλεια στην Τουρκία. Η Τουρκία το έχει υπογράψει αλλά κάθε συμφωνία έχει και 2 στάδια, το στάδιο της εφαρμογής της και τον τρόπο της εφαρμογής της. Απομένει να το δούμε", ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ Σκάι.

" Πάντως και με τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ αυτό είναι σαφές: όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα. Έχει σημασία η διαδικασία να γίνεται με ασφάλεια και το κεντρικό στοιχείο είναι να ελέγξει η Τουρκία τις ακτές της. Έχει μεγάλη σημασία αυτό", κατέληξε.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση το επιτελείο της Διοίκησης αποτελείται από το Διοικητή και δύο αξιωματικούς, έναν Έλληνα και έναν Τούρκο για να υπάρχει από κοινού σχεδιασμός που θα αφορά αποκλειστικά στη συγκεκριμένη αποστολή της Συμμαχίας.

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα, για το ελληνικό υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για κανένα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αυτά είναι παραμύθι της εποχής Σημίτη που τελείωσε. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος και θα παρεμβαίνει η ελληνική ακτοφυλακή όπως συμβαίνει σήμερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του Καστελόριζου γνωστοποίησε ότι σήμερα στο ακριτικό νησί έφθασαν 30 άτομα για την παραλαβή των οποίων έχει σταλεί πλοίο. Πριν από 4 ημέρες, εξήγησε έφθασαν 600 οι οποίο παρέμειναν για 3 ώρες

στο νησί καθώς πλοίο παρέλαβε τους 300 που είχαν καταγραφεί και τους οδήγησε στη Ρόδο και στη συνέχεια επέστρεψε για να παραλάβει τους άλλους τριακόσιους. Δεν πρόκειται για τεράστιες ροές. Μην αυτοδυσφημιζόμαστε όπως κάποιοι στην Κω. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται άμεσα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα των παιδιών, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής δεν επαρκεί και για αυτό το λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την προμήθεια μίας βιομετρικής ταυτοποίησης παιδιών με την καταγραφή της κόρης τους .

Επίσης έχουμε ζητήσει τη βάση δεδομένων που διαθέτει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Εντός των ημερών δε μια γαλλική εταιρεία θα κάνει επίδειξη του δικού της συστήματος. Τα κονδύλια για την προμήθεια του δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, αλλά εάν χρειασθεί θα διατεθούν πόροι εξαιτίας της

ιδιαιτερότητας του σκοπού.

Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα παιδί είτε ασυνόδευτο είτε συνοδευόμενο ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης επισήμανε ότι με τη χθεσινή συμφωνία υπάρχει πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της κάθε χώρας που αφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Ελλάδα αυτή την αρμοδιότητα έχει το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού ΄Έρευνας και Διάσωσης(ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Ελλάδα θα δρα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και η Τουρκία εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Όλοι όσοι σώζονται θα επιστρέφουν την Τουρκία, κατέληξε.

Πέντε νέα κέντρα μετεγκατάστασης

Τέλος ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία 5 κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σύνορα για τη φιλοξενία τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη.

Όπως είπε ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, υπεύθυνος του ΓΕΕΘΑ για το θέμα του χειρισμού της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα, οι νέοι χώροι βρίσκονται οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά και είναι:

  • Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα,
  • Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.
  • Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο,
  • Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
  • Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζονται νυχθημερόν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Παράλληλα, τα Γενικά Επιτελεία συνεχίζουν να προμηθεύουν τους μετανάστες - πρόσφυγες με υλικά για τη διαβίωση τους.

Όσον αφορά στα Διαβατά, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του κέντρου.

Εξάλλου τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής στα νησιά λειτουργούν στο 100%, ενώ στην Κω οι εργασίες που αφορούσαν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.

Ο κ.Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έως τις 6 Μαρτίου, παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)