ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2016 08:10 EET | Updated 27/02/2016 08:11 EET

Το νέο stealth βομβαρδιστικό των ΗΠΑ: Βίντεο παρουσίαση του Β-21, που θα αντικαταστήσει το Β-52

Το Β-52 αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα εν ενεργεία αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, αν όχι το ιστορικότερο: Το θρυλικό βομβαρδιστικό είναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1950, και έχει αποδειχθεί τόσο αξιόπιστο που, με επανειλημμένους εκσυγχρονισμούς, παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα σε ικανούς αριθμούς- ακόμα και αν στο οπλοστάσιο της USAF έχουν ενταχθεί πολύ πιο σύγχρονα αεροσκάφη, όπως το B-2 και το B-1.

To «Long Range Strike Bomber» (LRS-B), όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, αποτελεί τον υπό ανάπτυξη διάδοχο του B-52- το πρώτο νέο αμερικανικό βαρύ βομβαρδιστικό εδώ και δεκαετίες. Το αεροσκάφος ανακοινώθηκε από την υπουργό Αεροπορίας Ντέμπορα Λι Τζέιμς στο ετήσιο Air Warfare Symposium, με τη συνοδεία βίντεο, ενώ έγινε γνωστός και ο κωδικός/ προσδιορισμός του: B-21.

Μέχρι τώρα το Β-21, το οποίο αναπτύσσει η Northrop Grumman, ήταν τυλιγμένο σε πέπλα μυστικότητας. Το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 564 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, και σχεδιάζεται η κατασκευή 100 μονάδων, που θα προορίζονται για επιχειρήσεις τόσο με συμβατικά, όσο και με πυρηνικά όπλα.

Οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του είναι ακόμα άγνωστα, ωστόσο θεωρείται πως θα ενσωματώνει την τελευταία stealth τεχνολογία και κάποια χαρακτηριστικά αυτόνομης λειτουργίας. Επίσης, αναμένεται να αποτελεί μια πλατφόρμα πολλαπλών δυνατοτήτων, όπως η ενιαία διαχείριση/ ενσωμάτωση δεδομένων από πολλαπλές πηγές (αισθητήρες κλπ), καθώς και η διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης. Αναμένεται να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία κατά το 2025.