ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2016 18:58 EET | Updated 28/02/2016 18:59 EET

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 154.000 εγκλωβισμένους Σύριους σχεδιάζει ο ΟΗΕ

ASSOCIATED PRESS
Cars drive through a devastated part of the old city of Homs, Syria, Friday, Feb. 26, 2016. The U.N. Security Council is expected to vote Friday afternoon on a draft resolution endorsing the

Τα Ηνωμένα Εθνη και συνεργαζόμενες οργανώσεις αρωγής σχεδιάζουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια σε 154.000 Σύριους που βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές της χώρας εντός των επομένων πέντε ημερών, ανακοίνωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Δαμασκό Γιακούμπ Ελ Χίλο.

Υπό την προϋπόθεση δε της έγκρισης από τις εμπόλεμες πλευρές, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα για την αποστολή βοήθειας προς 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές της Συρίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περί τους 500.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι στη Συρία, από τα 4,6 εκατομμύρια στα οποία είναι δύσκολο να φθάσει βοήθεια, αλλά ελπίζει ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών η οποία ετέθη σε εφαρμογή την Παρασκευή θα θέσει τέλος σε 15 πολιορκίες.

«Είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια ο συριακός λαός για ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Ελ Χίλο. «Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία και πολιτική λύση, η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αρκούν για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία».

Ο ΟΗΕ ελπίζει να στείλει βοήθεια αύριο στην Μοανταμίγια, την τετάρτη στις Ζαμπαντάνι, Κουφρέγια, Φούα και Μαντάγια, και την Παρασκευή στην Καφρ Μπάτνα.

Ομως η κατάπαυση των εχθροπραξιών δεν επηρεάζει τη μεγαλύτερη πολιορκία 200.000 ανθρώπων στο Ντέιρ αλ-Ζορ, διότι η συμφωνία δεν αφορά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο ΟΗΕ αποπειράθηκε να ρίξει εκεί από αέρος βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, 21 τόνοι τροφίμων προσγειώθηκαν εκτός στόχου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα και οι προμήθειες καταστράφηκαν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post