ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/02/2016 06:53 EET | Updated 28/02/2016 07:45 EET

Εσείς μπορείτε να λύσετε τον δύσκολο γρίφο που χρησιμοποιεί η Google στις συνεντεύξεις της;

twitter

Οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν πολλούς έξυπνους τρόπους στις συνεντεύξεις που κάνουν για μία θέση εργασίας προκειμένου να εξετάσουν αν κάποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να δουλέψει εκεί.

Πέρα από τις συνηθισμένες δύσκολες ερωτήσεις και το καλό βιογραφικό, εταιρείες όπως η Google και η Goldman Sachs, χρησιμοποιούν το γρίφο με τα «100 καπέλα» (100 hat riddle), ο οποίος είναι γνωστός και ως «ο γρίφος με τους 100 φυλακισμένους και τα καπέλα».

Ο γρίφος απαιτεί στρατηγική και συνδυαστική σκέψη και έχει ως εξής:

«Έχουμε 100 φυλακισμένους, οι οποίοι πρόκειται να εκτελεστούν την επόμενη μέρα, με τον εξής τρόπο: Βγαίνοντας από την φυλακή θα παίρνουν από ένα καπέλο από ένα δοχείο, το οποίο έχει καπέλα δύο χρωμάτων (μπλε, κόκκινο). Αφού ο καθένας πάρει από ένα καπέλο και το φορέσει χωρίς να το δει, θα σχηματίσουν μία σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον, βλέποντας ο καθένας μόνο όσους βρίσκονται μπροστά του. Ο δήμιος θα πάει στον τελευταίο (ο οποίος βλέπει όλους τους μπροστινούς) και θα τον ρωτήσει να πει τι χρώμα καπέλο φοράει. Αν απαντήσει σωστά, σώζεται. Πώς μπορούν οι φυλακισμένοι να βρουν ένα τρόπο για να σωθούν όσοι περισσότεροι γίνεται;»

"ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:"

Οι φυλακισμένοι πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας από το προηγούμενο βράδυ. Ο πρώτος φυλακισμένος που θα μιλήσει, δηλαδή ο τελευταίος στη σειρά, θα πει το χρώμα «μπλε», αν ο αριθμός των μπλε καπέλων που βλέπει μπροστά είναι ζυγά ή «κόκκινο» αν δεν είναι.

Με αυτή την πληροφορία, οι υπόλοιποι φυλακισμένοι μπορούν να καταλάβουν το χρώμα του δικού τους καπέλου βασισμένοι στα καπέλα που βλέπουν μπροστά τους και σε σχέση με την απάντηση που άκουσαν από τον προηγούμενο.

Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να σωθούν 99 από τους κρατούμενους και ο πρώτος να έχει 50/50 πιθανότητες να σωθεί.