ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/02/2016 05:18 EET | Updated 29/02/2016 05:18 EET

Δικογραφία- φωτιά για την υπόθεση Γιακουμάκη: Οι πολιτικές παρεμβάσεις και η κάλυψη που παρεχόταν σε φοιτητές

Eurokinissi

Τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων «καίνε», όσον αφορά στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, νέα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στη Σχολή καθώς όλοι ήξεραν για τις «πολιτικές παρεμβάσεις» αλλά κανείς δεν μίλαγε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η διεύθυνση εμφανιζόταν αυστηρή απέναντι σε παραπτώματα κάποιων σπουδαστών και «ανεκτική» απέναντι σε παραπτώματα φοιτητών που κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά του Βαγγέλη.

Η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, μία διοικητική υπάλληλος, μία καθηγήτρια και δύο φοιτητές κατέθεσαν στις Αρχές ότι υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Η μητέρα του Βαγγέλη κ. Μαρία Φρονιμάκη κατέθεσε ότι «όταν ανέβηκα στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη ο διευθυντής μου ανέφερε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλει. Από την έννοια των λόγων του κατάλαβα ότι εννοούσε πολιτικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις».

Ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παραδέχεται ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, ότι δεν απέβαλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος, ενώ αρνείται ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της Εστίας και συνεργάτιδά του κατέθεσε τα εξής: «Εμένα προσωπικά με σοκάρισε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα (…) Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα».

Διοικητικός υπάλληλος που απασχολείται στη γραμματεία της Σχολής επιβεβαιώνει τα τηλεφωνήματα, ενώ καθηγήτρια κατέθεσε ότι «αναφορικά με το θέμα των… συνεδριάσαμε προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή πέρσι και η ποινή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης (…) Στον… δεν δώσαμε πτυχίο γιατί έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε κάνει. Εξ όσων γνωρίζω πρώτη φορά συνέβη στη Σχολή να μη χορηγηθεί πτυχίο για πρόκληση ζημιών».

Ο τελευταίος συγκάτοικος του Γιακουμάκη στην Εστία καταθέτει ότι ένας φοιτητής είχε… εξέχουσα θέση στη Σχολή: «Ο… ήταν ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας των Κρητικών πέρυσι και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με το διευθυντή. Υπήρχαν περιστατικά και εκτός Σχολής, όπου η ομάδα των Κρητικών με τον… επισκέφτηκαν μπουζουξίδικο και προξένησαν ζημιές και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού επικοινώνησε με τον διευθυντή προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές. Έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του… και την παρέα του. Πιθανόν ο…».

Ένας από τους φοιτητές που κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του Βαγγέλη κατέθεσε τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη ότι «δεν μας φώναξαν ποτέ από τη Διεύθυνση ή οι καθηγητές για τις φασαρίες που γινόντουσαν, μόνο κάποιες φορές μας έκαναν παρατηρήσεις οι φύλακες και τότε ησυχάζαμε».

Στο πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το συμπέρασμα είναι ότι οι υπήρχαν μαθητές που ζούσαν σε καθεστώς φόβου από ομάδα σπουδαστών που λειτουργούσαν σε «κλειστό κύκλο»: «Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους. Η διεύθυνση αποδέχεται ότι υπήρχαν γεγονότα άσκησης βίας εντός της Σχολής και θεώρησε ότι για την αντιμετώπισή της αρκούσε η αλλαγή δωματίου, ορόφου και συγκατοίκου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως και η κατά καιρούς προσωπική επαφή μαζί του όπου αυτός ερωτάτο εάν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Συστάσεις, παρατηρήσεις και κυρώσεις σε βάρος των μαθητών που προέβησαν σε βίαιες πράξεις επιβλήθηκαν μόνο σε περιπτώσεις που προκλήθηκαν φθορές στην υποδομή της Σχολής όπως και καταστροφή δενδρυλλίων, δωματίων, φθορές στους τοίχους κτλ».

Για τις ευθύνες της διεύθυνσης της Σχολής σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων –θέση την οποία έχει αναλάβει σήμερα άλλο στέλεχος- και της υπεύθυνης της Εστίας. Για τους τραμπουκισμούς κατά του Βαγγέλη απαγγέλθηκαν σε εφτά φοιτητές κακουργηματικές κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Δίωξη έχει ασκηθεί και για ανθρωποκτονία από πρόθεση «εν τοις πράγμασι» (ουσιαστικά κατ’ αγνώστου), ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για εγκληματική ενέργεια.