ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/02/2016 10:45 EET | Updated 29/02/2016 13:55 EET

Το ΥΠΕΣ απαγορεύει την είσοδο των δημοσιογράφων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων

YPES

Την είσοδο σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία σε χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες απαγορεύει με απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που ζήτησαν να μην επιτρέπεται η είσοδος των ΜΜΕ, για να παραμείνουν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει:

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας»

Η ανακοίνωση:

Στην διευκρινιστική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Οι απασχολούμενοι στα κέντρα καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους αδημονία να συνεχίσουν το ταξίδι. Κατά δεύτερον, μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά και όσων εργάζονται σε αυτά, είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών».

«Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους», επισημαίνει το υπουργείο, και «στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές πανεπιστημίων στα κέντρα». Η ανακοίνωση προσθέτει πως σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης.