ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/03/2016 02:57 EET | Updated 01/03/2016 03:01 EET

Χούλιγκαν και οι 20 πυροβολισμοί αστυνομικών σε ενέδρα θανάτου φέρνουν πίσω την ομάδα Δέλτα

eurokinissi

Αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας Δέλτα παίρνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ενέδρα θανάτου που έστησαν χούλιγκαν έξω από το στάδιο Καραϊσκάκης με θύματα άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που χρειάστηκε να πυροβολήσουν 20 φορές στον αέρα για να σώσουν τη ζωή τους. 

Πρόκειται για ένα περιστατικό που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έξω από τη «Θύρα 7» των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και που, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Χούλιγκαν απομόνωσαν και έριξαν κάτω αστυνομικούς με ξύλα, μπουκάλια και άλλα δολοφονικά εργαλεία στα χέρια. Οι οχτώ ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. που ήταν στο σημείο δεν είχαν εξοπλισμό για να τους αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα να βγουν τα πιστόλια και να πέσει «βροχή» πυροβολισμών για να απεγκλωβιστούν.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θορυβημένη από το περιστατικό και αντιλαμβανόμενη ότι ήταν λάθος η επιλογή να βρίσκονται εκεί αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποφάσισε να επιταχύνει την επανασύσταση της ομάδας Δέλτα με διαφορετικό, ωστόσο, όνομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το συμβάν στον Πειραιά, όπου την ημέρα εκείνη ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Άντερλεχτ, δόθηκε εντολή για να καταρτιστούν λίστες με 60 αστυνομικούς που θα επανδρώσουν τις νέες ομάδες Δέλτα.

Η ομάδα Δέλτα είχε καταργηθεί με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα αλλά στις αρχές του Φεβρουαρίου ύστερα από τις ανεξέλεγκτες καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων επανασυστάθηκε πιλοτικά με άλλο όνομα υπαγόμενη στα ΜΑΤ.  Αυτή τη στιγμή αριθμεί μόλις 66 αστυνομικούς, οργανωμένους σε τέσσερις ομάδες, οι οποίοι θα γίνουν μετά την προσθήκη των 60 ανδρών 126.

«Μετά την κατάργηση της Δέλτα άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οργανωμένες και οπλισμένες ομάδες. Αυτό προκάλεσε ταραχή στην πετυχημένη υπηρεσία που καταπολεμά την εγκληματικότητα. Αστυνομικοί ζήτησαν να φύγουν γιατί έβλεπαν ότι αλλάζει ο ρόλος τους και εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Έτσι, αποφασίστηκε τώρα η άρον άρον επανίδρυση της Δέλτα. Τελικός στόχος είναι να φτάσει –σταδιακά- ξανά τα 250 άτομα», λέει αστυνομική πηγή.

Για το σοβαρό περιστατικό της Πέμπτης στο Καραϊσκάκης, στο οποίο τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα δύο αστυνομικοί για το νόμο περί χρήσης όπλων (χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύουν για κάτι καθώς κρίθηκε αναπόφευκτη η χρήση του όπλου τους). Τα όπλα τους χρησιμοποίησαν άλλωστε και άνδρες άλλης υπηρεσίας που έφτασαν στο σημείο στην οδό Καραολή Δημητρίου για να απεγκλωβίσουν τους συναδέλφους τους. Οι αστυνομικοί συνόδευαν μηχανάκια με οπαδούς του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκης και όταν έφτασαν κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η «Θύρα 7» έπεσαν θύματα οργανωμένης ενέδρας.

Αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό στο οποίο οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. βρέθηκαν αντιμέτωποι με οργανωμένες ομάδες. Και αυτό γιατί τα ξημερώματα της Πέμπτης βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα οπαδών της Άντερλεχτ στο Γκάζι, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν δεχθεί επίθεση από οπαδούς του Ολυμπιακού σε νυχτερινό μαγαζί της περιοχής.  Και σε αυτό το περιστατικό τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των ανδρών της υπηρεσίας, όπως και των επιτιθέμενων.

H φωτογραφία είναι αρχείου