ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2016 16:52 EET | Updated 01/03/2016 17:05 EET

Σε δείπνο εργασίας θα προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για να προχωρήσει η αξιολόγηση

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) mission chief Poul Thomsen leaves through an emergency door at the Finance Ministry in Athens on Tuesday Nov. 5, 2013. Representatives of Greece's bailout creditors were confronted by protesters on the first day of new talks on the financially battered country's austerity program. Armed with a bullhorn, a few dozen civil servants chanted anti-austerity slogans Tuesday outside the room where the officials were meeting Finance Minister Yannis Stournaras. (AP Photo/Dimitri Messinis)

Σε μια προσπάθεια να λυθούν οι διαφορές που χωρίζουν τους θεσμούς (ευρωπαϊκούς από την μια πλευρά και ΔΝΤ από την άλλη) οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν δείπνο εργασίας στη Βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης.

Στο δείπνο εργασίας θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ανάμεσα στους οποίους ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, όχι όμως και η ελληνική πλευρά.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για την Ελλάδα και την αξιολόγηση, μετά και την άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Τα θέματα που τους χωρίζουν είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την Τετάρτη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου όμως να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Εάν αποβεί άκαρπη και αυτή η συνάντηση, το επόμενο επίσημο πολιτικό ραντεβού είναι το Eurogroup της Δευτέρας, 7 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Εάν ωστόσο στο δείπνο επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, είναι πιθανό στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρξει απόφαση για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star, εκτίμησε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στην κατάθεση των κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει πριν από το Πάσχα. O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στον ρεαλισμό».