ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2016 13:52 EET | Updated 03/03/2016 13:52 EET

Ονδούρα: Δολοφονήθηκε η οικολόγος ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες

MALEVA-HONDURAS/Flickr

Δολοφονήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Ονδούρα η γνωστή οικολόγος ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες, η οποία είχε τιμηθεί το 2015 με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος.

Η Κάσερες έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τους αγώνες για την αποτροπή κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Γκουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, στη βορειοδυτική Ονδούρα, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό θα στερούσε το νερό από εκατοντάδες αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής.

Η Μπέρτα Κάσερες, δολοφονήθηκε από αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ βορειοδυτικά της Τεγκουσιγκάλπα, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Η αστυνομία υποστήριξε πως η επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), η οποία είχε βραβευθεί το 2015 για τους αγώνες της στην προάσπιση του περιβάλλοντος, σκοτώθηκε από κλέφτες, «αλλά γνωρίζουμε όλοι πως ήταν για τον αγώνα της» υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε η μητέρα της, η Μπέρτα Φλόρες, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

«Η αστυνομία λέει πως της επιτέθηκαν για να την κλέψουν αλλά είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης» της Ονδούρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).

«Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι της από την πίσω πόρτα και την πυροβόλησαν πολλές φορές, αλλά ξέρουμε όλοι πως αυτά είναι ψέματα, τη σκότωσαν για τον αγώνα της υπέρ του περιβάλλοντος», επέμεινε ο Ρέγες.

Η Φλόρες πρόσθεσε πως η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας Χούλιαν Πατσέκο υποστήριξε πως μια περίπολος της αστυνομίας είχε διατεθεί για την ασφάλεια της Μπέρτα Κάσερες σε μόνιμη βάση, αλλά «έπειτα από αίτημά της», δεν επενέβαινε παρά μόνο περιστασιακά.

Ο Πατσέκο πρόσθεσε πως δύο άτομα συνελήφθησαν –ένας τραυματίας και ο υπεύθυνος ασφαλείας της συνοικίας όπου σκοτώθηκε– χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα.

Η μητέρα της Κάσερες δήλωσε πως η κόρη της είχε πάει πρόσφατα στο σημείο όπου σχεδιάζετο να κατασκευαστεί το φράγμα και «είχε μια έντονη λογομαχία με τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής της επιχείρησης που κατασκευάζει το φράγμα. Και μου είχε πει πως έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του φράγματος γιατί θα καταστρέψει τη ζωή».

Επίσης όπως μεταδίδει ο Guardian η Κάσερες είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές για τη ζωή της, ενώ πρόσφατα της είχαν διαμηνύσει πως είτε θα τη βίαζαν είτε θα τη δολοφονούσαν εάν συνέχιζε την καμπάνια κατά του φράγματος. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρχαν πληροφορίες πως είχαν προσληφθεί εκτελεστές για να τη βγάλουν από τη μέση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, έκανε λόγο για ένα «φρικτό» έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε ως «χτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα».

(Mε επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)