Μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ η Ελλάδα. Περισσότερα μέτρα ή «κούρεμα» του χρέους ζητεί το ΔΝΤ. Αντιδρά ο Τσακαλώτος

Μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ η Ελλάδα. Περισσότερα μέτρα η «κούρεμα» του χρέους ζητεί το ΔΝΤ. Αντιδρά ο Τσακαλώτος
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) gestures as he speaks with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde during a meeting of the Eurogroup finance ministers in Brussels on July 12, 2015. The EU cancelled a full 28-nation summit today to decide Greece's fate in the single European currency, although a meeting of leaders from the 19 countries in the eurozone will go ahead as planned. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) gestures as he speaks with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde during a meeting of the Eurogroup finance ministers in Brussels on July 12, 2015. The EU cancelled a full 28-nation summit today to decide Greece's fate in the single European currency, although a meeting of leaders from the 19 countries in the eurozone will go ahead as planned. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
THIERRY CHARLIER via Getty Images

Μια σκληρή διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, παζάρι θα το έλεγε κανείς, μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση με κίνδυνο να τιναχτεί το πρόγραμμα στον αέρα καθώς η αξιολόγηση είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί παρά τις διαβεβαιώσεις του Ταμείου ότι σύντομα επανέρχεται στην Αθήνα.

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος προανήγγειλε την επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα αυτό που έκανε είναι ότι πέταξε το μπαλάκι στην ΕΕ.

Μπορεί να έκανε λόγο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, ωστόσο δεν διευκρίνισε και περιορίστηκε να πει πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά, ωστόσο αφού επιβεβαίωσε πως πράγματι χθες υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν τόνισε πως το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του, ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, δηλαδή μίλησε για νέα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό στην ουσία αμφισβητούνται οι στόχοι που τέθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας με το ΔΝΤ να υποστηρίζει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει πιο αυστηρά μέτρα στο ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων ή η Ευρώπη από την άλλη μεριά να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους.

Αντίθετα οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι η ανάγκη λήψης νέων μέτρων δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ στην τριετία, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχεται τις εκτιμήσεις του Ταμείου αλλά υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον για το 2015 δεν θα ξεπεράσει το 1,6 δισ ευρώ.

«Δεν ζητάμε τίποτα πρόσθετο από την εφαρμογή των όρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι» είπε ο Ράις και χαρακτήρισε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega, τους μεσοπρόθεσμους στόχους που έθεσαν το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές αρχές πολύ φιλόδοξους.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, όπως διαφαίνεται, ακόμη και εάν έλθει το ΔΝΤ στην Αθήνα, ας πούμε κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα τίποτα δεν είναι δεδομένο παρά μόνο ότι θα υπάρξει μια σκληρή διαπραγμάτευση με πιέσεις στο ασφαλιστικό και αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έντονη κριτική Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν και εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

Δημοφιλή