Τσίπρας: Ζητούμε κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη αλληλεγγύης. Ο πολιτισμός κάποιων είναι διαφορετικός

Τσίπρας: Ζητούμε κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη αλληλεγγύης
Greek Prime Minister Alexis Tsipas (R) talks with EU President Donald Tusk in his office at Maximos mansion on March 3, 2016 in Athens, for talks on the migrant crisis, after the bloc proposed 700 million euros in emergency aid for Greece and other states to help them manage the influx at their borders. / AFP / PANAYOTIS TZAMAROS (Photo credit should read PANAYOTIS TZAMAROS/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipas (R) talks with EU President Donald Tusk in his office at Maximos mansion on March 3, 2016 in Athens, for talks on the migrant crisis, after the bloc proposed 700 million euros in emergency aid for Greece and other states to help them manage the influx at their borders. / AFP / PANAYOTIS TZAMAROS (Photo credit should read PANAYOTIS TZAMAROS/AFP/Getty Images)
PANAYOTIS TZAMAROS via Getty Images

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. φάνηκε ακόμα πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, κάτι που δείχνει μια αδυναμία να διαχειριστεί τα κοινά προβλήματα και το κοινό μέλλον. «Μονομερείς ενέργειες χωρίς συντονισμό οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ενέργειες οι οποίες προστίθενται στην «επιδεικτική και προκλητική άρνηση πολλών κρατών μελών της ΕΕ να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι συζητήθηκε με τον κ. Τουσκ η ανάγκη να υπάρξει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Αφορά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και τον πολιτισμό μας. Ο δικός μας πολιτισμός επιβάλλει αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε,. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως ο πολιτισμός κάποιων άλλων στην ΕΕ είναι διαφορετικός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι αναμένεται από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. «Η Ελλάδα είναι μέρος μιας ένωσης που έχει ως βασική ιδρυτική αρχή της αυτή της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών - μελών, δηλαδή τη δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η ευρωπαϊκή συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εφόσον με ευθύνη άλλων στην Ειδομένη οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά, συνέχισε, πρέπει να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση με «αξιοπρεπείς συνθήκες». «Ζητούμε επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο μετεγκατάστασης από την Ελλάδα όσο και απευθείας από την τουρκία προσφύγων που δικαιούνται άσυλο προς τις χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς Ε.Ε. για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, θα δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή ή εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους από όσους της αντιστοιχούν ανάλογα με τον πληθυσμό της» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας για να ανταπεξέλθει χρειάζεται χρηματοδότηση για τις απαραίτητες υποδομές και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. «Να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση δίνονται με ταχείς ρυθμούς, επί τη βάσει αξιολόγησης αναγκών που θα καθορίζονται από την ελληνικές αρχές σε συνεργασία την Κομισιόν» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, ζήτησε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη και οι λογικές αποκλεισμού κρατών μελών. «Μόνο σεβόμενοι ο ένας τον άλλον μπορούμε να συνεχίσουμε. Έγιναν απαράδεκτες ενέργειες...εκπληρώνουμε απολύτως τις υποχρεώσεις μας, ολοκληρώσαμε τα hotspots, πραγματοποιούμε εκατοντάδες επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και κατασκευάζουμε κέντρα με θέσεις μετεγκατάστασης και προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Καταβάλλουμε προσπάθεια να εφαρμόζουμε τη Σένγκεν, την ίδια στιγμή όμως σε αντίθεση με άλλους προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Δεν πραγματοποιούμε ούτε θα πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τις ζωές ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τουσκ: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε από πλευράς του ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι κομμάτι στης Σένγκεν, της ευρωζώνης και της ΕΕ. και θα παραμείνει.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους δυνάμει παράνομους οικονομικούς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους διακινητές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα γίνει χώρα τράνζιτ». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη της.

Δημοφιλή