ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2016 04:36 EET | Updated 06/03/2016 04:36 EET

Κυπριακό: Εάν δεν βρούμε τώρα λύση η νέα γενιά θα αρχίσει να συζητά διαφορετικά μοντέλα δηλώνει ο Ακιντζί

ASSOCIATED PRESS
Cyprus' president Nicos Anastasiades, left, and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, right, arrive at an event where they shared their respective visions for a Cyprus after a settlement inside the UN controlled buffer zone that divides the Cypriot capital, in Nicosia, Wednesday, July 8, 2015. Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci met during a special bi-communal event in the capital Nicosia organised by the respective Chambers of Commerce and Industry of both communities.(AP Photo/Pavlos Vrionides)

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει πως, εάν δεν μπορέσουν να εξεύρουν λύση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η νεότερη γενιά θα αρχίσει «να συζητά διαφορετικά μοντέλα».

Σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο», ο κ. Ακιντζί στέλνει το μήνυμα πως η παρούσα διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού «είναι η τελευταία ευκαιρία». Ωστόσο σημειώνει: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στο θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας πως «δεν θέλει ένα σύστημα, στο οποίο ο συνεργάτης του θα αισθάνεται υπό την απειλή όσο εκείνος νιώθει ασφαλής».

Για το θέμα αυτό, αν και αποφεύγει επιμελώς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέρει πως «δεν λέμε ότι οι εγγυήσεις δεν θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες». Όταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει, θα καθίσουμε, δηλώνει, με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα, «που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες».

Για το περιουσιακό, ανέφερε πως η μια κοινότητα θα είναι πλειοψηφία στη μια ζώνη. Στη συνέχεια είπε πως οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα διαμονής και θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν οπουδήποτε θέλουν. «Ως εκ τούτου, φυσικές συνθήκες ορίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων (Ελληνοκυπρίων) που θα θέλουν να έρθουν και να εγκατασταθούν εδώ (στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο) δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος».

Δηλαδή, εξήγησε, «όσο η κατοικία του είναι από την άλλη πλευρά, αν ένας Ελληνοκύπριος θέλει να έρθει και να χτίσει ένα εξοχικό σπίτι εδώ, ή να αγοράσει ένα διαμέρισμα, θα έχει το δικαίωμα να το πράξει».

Για το εδαφικό, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι φειδωλός, ενώ επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία, σημειώνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν συμφωνία χωρίς αυτή την πρόνοια. Επισήμανε πως, εάν γίνει δεκτή η εκ περιτροπής προεδρία, αυτός θα αποδεχθεί τη σταθμισμένη ψήφο. Ο κ. Ακιντζί στη συνέντευξη συνδέει το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής των Αμμοχώστου με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)